Doktor Adayı 7 Öğrencinin Online Sınav Hilesi Kurula Takıldı

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından, depremzedelerin kolaylık sağlanması amacıyla üniversitelerde devam zorunluluğu kaldırılarak hibrit eğitime geçiş yapıldı. Bu çerçevede, birçok sınav da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. AÜ, çevrimiçi sınavlar ve hibrit eğitim sunan üniversiteler arasında yer alıyor. Ancak, bazı öğrenciler çevrimiçi sınav sistemine yönelik zayıf noktaları bulmaya çalışıyor. “7 öğrencinin hile yaptığı tespit edildi.” AÜ Tıp […]

doktor adayi 7 ogrenci online sinav hilesi

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından, depremzedelerin kolaylık sağlanması amacıyla üniversitelerde devam zorunluluğu kaldırılarak hibrit eğitime geçiş yapıldı. Bu çerçevede, birçok sınav da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. AÜ, çevrimiçi sınavlar ve hibrit eğitim sunan üniversiteler arasında yer alıyor. Ancak, bazı öğrenciler çevrimiçi sınav sistemine yönelik zayıf noktaları bulmaya çalışıyor.

“7 öğrencinin hile yaptığı tespit edildi.”

AÜ Tıp Fakültesi’nde çevrimiçi sınav için gerekli tüm koşulları sağlayan öğrenciler, sınava girerek soruları yanıtladı. Üniversite tarafından oluşturulan sistem, öğrencilerin her hareketini izlemek ve aynı zamanda anlık kayıt altına almak için kamera kullanıldı. Sınav sırasında bazı öğrenciler, kendi bağlantılarını önce keserek, ardından başka bir bilgisayardan bağlanan kişilerin sınava devam etmesini sağladı.

Sınavın sonunda, tüm öğrencilerin IP taramasını yapan kurul, 7 öğrencinin hile yaptığını tespit etti. Bu öğrencilerin sınavları, sınava başlama IP adresi ile bağlantının kesildikten sonraki farklı bir IP adresiyle devam ettiği belirlendiğinden geçersiz sayıldı. Örneğin, Mardin’den sınava giriş yapan bir öğrencinin bağlantının kesildikten sonra Şırnak’tan başka bir IP adresiyle sınava devam ettiği tespit edildi.

“Bir öğrenci aynı anda hem Mardin’de hem de Şırnak’tan sınava giremez.”

AÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Sarıkçıoğlu, sistemin temel amacının sınavda bilgi sahibi olan ve olmayan öğrencilerin ayrıştırılması olduğunu belirtti. Kopya veya hileye başvuran öğrencilerin olduğunu ifade etti, ancak tüm öğrencilere “hile yapmaz, kopya çekmez” anlayışıyla yaklaştıklarını ve yine de bazı bireysel olaylarla karşılaştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Sarıkçıoğlu“Öğrencilerin sınav boyunca yaptıkları her şey hem kamera tarafından kaydediliyor hem de sistem üzerinde hangi soruya cevap vermiş, hangi sorunun cevabını geriye dönüp değiştirmiş görebiliyoruz. Aynı zamanda sistem, IP ile bağlantı kopması sonrası IP değişikliğini de bildiriyor. Buna bakınca görebiliyoruz. Bir öğrenci aynı anda hem Mardin’de hem de Şırnak’tan sınava giremez. Bu şekilde tespit ettiklerimizin sınavı geçersiz sayıldı” dedi.

Prof. Dr. Sarıkçıoğlu, sınavda hileye ya da kopyaya başvurmadan başarılı olan öğrencilerin sayısının daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. 7 öğrenci dışında bazı öğrencilerin de uygun kamera açılarını sağlayamaması, öğrencinin net şekilde görülmemesi nedeniyle sınavının geçersiz sayıldığı öğrenildi. (Kaynak: DHA)

Exit mobile version