Bünyesinde döner sermayeli işletme barındıran idareler bu sistemi kullanır. Bu çerçevede Türkiye’de toplam 20 bakanlığın, genel müdürlüğün ve kurumun DMİS giriş sistemini kullandığı söylenebilir.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün verilerine göre Türkiye’de 2 bin 498 döner sermayeli işletme vardır ve tamamı DMİS sisteminden yararlanır. En çok döner sermayeli işletmenin olduğu kurum meslek liseleri dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı olsa da Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri açısından da bu sistemi kullanmak bir hayli önemlidir.
DMİS Nedir?
2010’da çalışmalarına başlanan DMİS, döner sermayeli işletmelerin bütçe, muhasebe, harcama ve taşınır gibi aslında mali açıdan bütün bilgilerinin kayda alındığı elektronik bir sistemdir. Böyle bir sistemin kullanılma amacı kamu kaynaklarını daha etkin hale getirmek ve mükerrerliği önlemektir.
Ayrıca DMİS sayesinde kurumların mali verilerinin genel yönetimin verileri ile örtüştürülmesi sağlanabilir. Bu doğrultuda açılımı “Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi” olan sistem 6 temel modül üzerine inşa edilmiştir:
- Bütçe modülü
- Muhasebe modülü
- Harcama modülü
- Personel modülü
- Taşınır modülü
- Gelir ve yönetim bilgi sistemi modülü
Söz konusu bu modüller “Döner Sermaye Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi” altında ele alınır. Sistem içinde bir de “Döner Sermaye Yönetim Bilgi Sistemi” bulunur ki bu bölüm yöneticilerin ve karar vericilerin işlerini kolaylaştırmak adına geliştirilmiştir.
DMİS Muhasebat Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi’nin kullanış amaçlarını beş maddeyle özetlemek mümkündür.
- Döner sermayeli işletmelerin bütçe, harcama ve muhasebe başta olmak üzere gelir, personel ödemeleri ve taşınır işlemlerini elektronik ortamda yürütmesini sağlamak
- Muhasebe, bütçe ve harcama süreçlerinin tamamını tek bir veri tabanında toplamak
- Detaylı Hesap Planı başta olmak üzere ilgili yönetmelik ve tebliğlerde yer alan hesaplama işlemlerini kolaylaştırmak
- Kuruluşların nakit ve gelir-gider durumları ile borç ve alacak durumlarının günlük olarak takip edilmesini kolaylaştırmak
- Kuruluşların mali verilerinin genel yönetim verileri ile örtüştürülmesini sağlamak
Hangi Kurumlar DMİS’i Kullanır?
Sistemi aktif bir şekilde kullanan kurumlar şöyledir:
- Sağlık Bakanlığı
- Üniversiteler
- Orman Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- Hazine ve Maliye Bakanlığı
- Milli Savunma Bakanlığı
- Adli Tıp Kurumu
- Ticaret Bakanlığı
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü
- Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- Diyanet İşleri Başkanlığı
- Emniyet Genel Müdürlüğü
- Vakıflar Genel Müdürlüğü
- Yargıtay
- Jandarma Genel Müdürlüğü
Bu kurumların bünyesindeki toplam 2 bin 498 kuruluş DMİS sisteminden yararlanır. DMİS’i en çok kullanan kuruluşlar ise MEB bünyesindeki meslek liseleridir.
DMİS Ödenek Aktarma Nasıl Yapılır?
Ödeme aktarma işlemi DMİS üzerinden en fazla gerçekleştirilen işlemlerin başında gelir. Bu işlem, aşağıda tarif edilen aşamalar dikkate alınarak yapılır.
- Öncelikle ödenek aktarması yapacak birim yönetim kurulu kararı alır.
- Gelir işlemleri personeli tarafından DMİS giriş işlemi yapılır ve ardından bütçe ve bütçe kalemleri arası aktarma cetveli oluşturulur.
- DMİS üzerinden gerçekleştirilen işlem Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından onaylanınca MİF oluşturulur.
- İlgili MİF imzalanmak üzere birimin gerçekleştirme görelisi ile harcama yetkilisine gönderilir.
- Gelir işlemleri personeli son olarak MİF’i onaylatmak üzere il döner sermaye saymanlık müdürlüğüne ulaştırır.
Bu beş adım eksiksiz bir şekilde tamamlandığı takdirde ödenek aktarması gerçekleşir. Bütün işlemler, ortalama 1-2 gün içinde tamamlanabilir.
DMİS Giriş 2023
Yazımızda bahsi geçen işlemlerin gerçekleşebilmesi için öncelikle ilgili personelin DMİS giriş 2023 işlemini başarıyla gerçekleştirmesi gerekir. Sisteme erişemeyen personelin DMİS üzerinden gerçekleştirilen işlemlerden herhangi bir tanesini yapması mümkün değildir.
- DMİS giriş bağlantısına tıklanır.
- Yetkili personele tanımlanan kullanıcı adı (kimlik numarası) ve parola ilgili bölümlere yazılarak GİRİŞ butonuna tıklanır.
Kullanıcı adı ve şifre bilgileri doğru girildiği takdirde sağ üst kısımda kişinin adının ve soyadının yer aldığı panel kullanıcıyı karşılar. Ancak kullanıcı adı ve şifre doğru yazıldığı halde giriş hatasıyla karşılaşılıyorsa tarayıcı çerezlerinin temizlenmesi gerekir.
DMİS Giriş Hatası 2023
Kullanıcı adınızı ve şifrenizi doğru yazdığınızdan emin olduğunuz halde sisteme erişemiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir.
- Tarayıcınızın sağ üst kısmında yer alan ayarlar kısmına tıklayın.
- Ardından Gizlilik ve Güvenlik sekmesine tıklayın.
- Daha sonra Tüm site verilerini ve izinlerini göster seçeneğine tıklayın.
- Veri ve ziyaret geçmişinizi temizlemek için Tüm verileri temizle seçeneğine tıklayın.
- Onaylamak için Temizle butonuna tıklayarak işlemi başlatın.
Bu işlemi tamamladıktan sonra tekrar DMİS giriş bağlantısına tıklayarak giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu işlemi yaptığınız anda tarayıcınızda kayıtlı bütün bilgilerin silineceğini gözden kaçırmamalısınız.
Ayrıca hala giriş hatası almaya devam ediyorsanız dmis@muhasebat.gov.tr e-mail adresinden ya da (0312) 415 29 00 santral numarasından T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.
Aradığınız tüm mevzuat haberleri ve son dakika gelişmelerine personel sağlık ile ulaşabilirsiniz.