Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri?

Depresyon Ne Demek? Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluklarından biridir. Depresyon bir diğer olarak majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da bilinir.  Bu durumdan şikayetçi olan kişilerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etki görür ve bunlardan dolayı farklı duygusal veya fiziksel sorunlar meydana gelebilir. Normal günlük aktiviteler yaparken […]

Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri?

Depresyon Ne Demek?

Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluklarından biridir. Depresyon bir diğer olarak majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da bilinir.  Bu durumdan şikayetçi olan kişilerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etki görür ve bunlardan dolayı farklı duygusal veya fiziksel sorunlar meydana gelebilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.

Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık olarak geçmeyebilir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir problem de değildir. Depresyon tedavi gerektiren tıbbi bir durum olup tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavi süreci bazı kişilerde değişiklik gösterebilir. Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.

Depresyon genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Erkeklere oranla çok daha fazla sayıda kadına depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun nedeninin ise kadınların daha yaygın olarak tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir.

 

Depresyon Belirtileri

Üzüntü ve sıkıntı verici olaylarda üzgün hissetmek doğaldır. Depresyonda üzgün hissetmekten daha farklı boyutta duygular bulunmaktadır. Bu nedenle depresyon ve üzüntüyü birbiri ile ayırt etmek gerekmektedir. Başlıca depresyon semptomları şunlardır:

Depresyon tanısı konabilmesi için yukarıdaki belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekir. Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Bir kez depresyon geçirenlerde hayatın ilerleyen zamanlarında tekrar yakalanma şansı vardır.

Depresyon Çeşitleri

 

Majör depresyona bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Uzmanlar, depresyon çeşidini kesinleştirebilmek için belirteç veya nitelikleri tarar. Tedavi sürecinin mümkün olduğunca başarılı olabilmesi için depresyon teşhisinin doğru olması gerekmektedir. Depresyon türlerini kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:

En Çok Kullanılan Depresyon İlaçları

Depresyon tedavisi sırasında kullanılacak ilaçlar, mutlaka doktor kontrolü ile belirlenmelidir. Bu ilaçlar arasında birçok antidepresan türü vardır. Bu ilaçların olası yan etkileri konusunda doktor ya da eczacı bireyi bilgilendirecektir. Depresyon tedavisi sırasında yaygın olarak kullanılan ilaç grupları şunlardır:

Depresyona karşı etkili bir ilaç bulmadan önce birkaç ilacı veya ilaç kombinasyonunu denemek gerekebilir. Bu, sabır gerektirir, çünkü bazı ilaçların tam etki göstermesi ve vücudun alışırken gösterdiği yan etkilerin hafifletilmesi için birkaç hafta veya daha uzun süre geçmesi gerekir.

Depresyona Ne İyi Gelir?

Cevabı en çok merak edilen soruların arasında günümüzde “depresyona ne iyi gelir?” sorusu bulunmaktadır. Bunun nedeni her yıl dünya genelinde kendisine depresyon teşhisi konan kişilerin %8 ile oranında artış göstermesi olarak görülebilir.

Depresyonla mücadelede en etkili yöntemlerden biri günlük olarak düzenli bir şekilde yürüyüş yapmaktır. Düzenli aralıklarla spor yapmak da vücut direncini arttırdığı gibi ruh sağlığına da iyi gelmektedir. Depresyondan çıkmak isteyenler sanatsal etkinliklere katılabilir ve yeni hobiler edinebilir.

Depresyona iyi gelebilecek şeyler arasında şunlar da bulunmaktadır:

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Organik beslenmek sadece beden sağlığına değil ruh sağlığına da çok iyi geliyor. Özellikle ıspanak ve roka gibi yeşil yapraklı sebzelerin insan psikolojisini olumlu etkilediği bilimsel olarak ispatlandı.

  • Bitter Çikolata

Şeker oranı yüksek çikolata ve tatlılar obeziteye dolayısıyla depresyona neden olabilir. İçerisinde yüksek miktarda kakao bulunan bitter ise hem kilo aldırmıyor hem de beynin seretonin hormonu salgılamasını sağlıyor.

  • Tatil

Kafasını dinlemek ve ruhen yenilenmek isteyenler kısa süreliğine de olsa tatile çıkmalıdır.

  • Günlük Tutmak

Günlük tutmak, insanın kendi kendisiyle dertleşmesi anlamına geldiği için stres ve kaygıyı azaltır

  • Klasik Müzik

İnsanın hem ruhen hem de bedenen dinlendiren klasik müzik mutluluğu arttırır.

  • Papatya Çayı

Doğal bir yatıştırıcı olan papatya çayı daha rahat ve derin uyumanızı sağlar. Uyku kalitesinin artması ile birlikte olaylara pozitif yaklaşmak çok daha kolay olur.

Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Depresyonu olan çoğu insan için ilaçlar ve psikoterapi etkilidir. İlk aşamada doktor veya psikiyatrist semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçları reçete edebilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok insan bir psikiyatrist, psikolog veya diğer akıl sağlığı uzmanı ile gerçekleştirilecek psikoterapilerden de faydalanabilir. Şiddetli depresyon durumunda hastanede yatmak veya belirtiler düzelene kadar ayaktan tedavi programına katılmak gerekebilir.

Psikoterapi

Psikoterapi, bireyin bir ruh sağlığı uzmanı ile durumu ve ilgili konular hakkında konuşarak depresyonun tedavisini sürdürmesi için kullanılan genel bir terimdir. Psikoterapi konuşma terapisi veya psikolojik terapi olarak da bilinir.

Depresyon için bilişsel davranışçı terapi veya kişilerarası terapi gibi farklı psikoterapi türleri etkili olabilir. Psikoterapinin yardımcı olabileceği konular arasında:

Depresyon hakkında destek ve genel eğitim gibi mobil sağlık uygulamaları sunan akıllı telefonlar ve tabletler, gerçek bir doktoru veya terapisti görmenin yerini tutmaz.

Yüz yüze ofis oturumlarına alternatif depresyon terapileri mevcuttur ve bazı vakalarda etkili bir seçenek olabilir. Terapi, örneğin bir bilgisayar programı olarak, çevrimiçi oturumlarla veya videolar veya çalışma kitapları kullanılarak sağlanabilir.

Programlar bir terapist tarafından yönlendirilebilir ya da kısmen veya tamamen bağımsız olabilir. Ancak bu programları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gereklidir.

Hastane Tedavisi

Bazı şiddetli depresyon vakalarında hastanede kalış gereklidir. Bu, bireyin kendisine düzgün bakamadığı, kendisine veya başka birine zarar verme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu durumlarda gerekli olabilir. Bir hastanede psikiyatrik tedavi, bireyin ruh hali düzelene kadar sakin ve güvende kalmasına yardımcı olabilir. Kısmi hastanede ya da günlük tedavi programları da bazı bireylere yardımcı olabilir. Bu programlar semptomları kontrol altına almak için gereken ayakta tedavi ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz diğer sağlık makalelerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Exit mobile version