Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmede, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta şiddet ve tıbbi malpraktis konusunda TBMM’de yasalaşan kanunun tarihi nitelikte olduğunu vurgulayarak, “Yapılan bu düzenlemeler için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanımıza ve Adalet Bakanımıza milletvekillerimiz ile emeği geçen herkese tüm sağlık çalışanlarımız adına teşekkür ediyoruz” dedi.
“Hastanelerin Gelirlerine Bağlı Bir Ödeme Sistemi Adaletsizliğin Temel Kaynağıdır”
Sağlık çalışanlarının beklentilerinin karşılanması ve sağlık sisteminin geliştirilmesi için sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, çalışanların en önemli sorunlarının başında ücret adaletsizliğinin geldiğini kaydetti.
Durmuş, “Mevcut performans sistemi, daha çok çalışana daha çok ücret vermek üzerine kurgulanmış bir sistemdir. Ancak zaman içerisinde; az çalışanın çok, çok çalışanın az ve eşit düzeyde çalışanların eşit ücret alamadığı bir sisteme evrilmiştir. Branşları ve kıdemleri aynı olan ancak farklı hastanelerde çalışan hekimler birbirlerinden 2-3 kat fazla ek ödeme almaktadır. Sağlık çalışanları üstlendiği sorumluluğun ve gösterdiği özverili hizmetin karşılığında insan onuruna yaraşır daha adil bir ücret dağılımını hak etmektedir.
Bunun için mevcut performansa dayalı ek ödeme sisteminin revize edilmesi ve palyatif çözümler ortaya konulmasından ziyade günümüz şartlarına uygun ve ihtiyaçları karşılayacak yeni bir modelin uygulanması elzemdir. Hastanelerin gelirlerine bağlı bir ödeme sistemi, adaletsizliğin temel kaynağıdır. Adalet ve hakkaniyetin tesisi için nöbet ücretleri ve döner sermaye ücretleri merkezi bütçeden ödenmelidir” diye konuştu.
“Acilen Yeterli Sayıda İstihdam Yapılmalıdır”
OECD ülkelerine göre Türkiye’de sağlık çalışanı istihdamının yetersiz olduğuna dikkat çeken Durmuş, “Türkiye’de görev yapan bir ebe-hemşire OECD ortalamasına göre 4 kişinin yaptığı işi tek başına yapıyor. Bu durumda 4 kat fazla çalışan hemşirelerimiz ile 3 kat fazla müracaat edilen doktorlarımız insanüstü bir gayretle görevlerini sürdürmektedir. Ülkemizde bir ebe-hemşire günde ortalama 13 saat çalışmaktadır. Atama bekleyen yeterli insan kaynağımızın varlığı da göz önünde bulundurulacak olursa, çalışanlarımızı ve sağlık sistemini rahatlatmak adına sağlıkta acilen yeterli sayıda istihdam yapılmalıdır. Bu aynı zamanda vatandaşın sağlık hizmetlerine ilişkin memnuniyetini de ciddi oranda artıracaktır” ifadelerini kullandı.
Yaşanan Diğer Sorunlar da Masaya Yatırıldı
Sağlık çalışanlarına ve 18 yaş altındaki çocuklarına muayene önceliği verilmesini öneren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, eş durumu tayininin önündeki engelleri ve sözleşmeli çalışanların yaşadığı sorunları da Başkanvekili Işıkhan’a iletti.
Durmuş, sağlık çalışanlarının 7 gün 24 saat esaslı hizmet verdiğini söyleyerek kreş sorununun da bu esas çerçevesinde çözüme kavuşması gerektiğini vurguladı.
Ziyarette Genel Başkan Durmuş’a, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcıları Yusuf Dural ve Yasin Barutcu da eşlik etti.
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan V. Sn. @Vedatisikhan’ı;
Genel Başkan Yardımcılarımız @YusufDural48 ve @YasinBarutcu02 ile ziyaret ederek bugün TBMM gündemine de sunulan sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili istişarede bulunduk.https://t.co/2Aog810vSQ pic.twitter.com/JloyzDWGJY— Semih Durmuş🇹🇷 (@ssbsemihdurmus) June 7, 2022