Covid-19 Pandemisi Tüberküloz Ölümlerini Artırıyor

Covid-19 pandemisi birçok hastalıkla mücadeleyi sekteye uğrattı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada, 2019 ile 2021 yılları arasında COVID-19 salgınına bağlı tüberküloz ölümlerinin arttığını belirterek, tüberküloz ölümlerinin yıllar süren düşüşün tersine döndüğünü kaydetti. Salgın sırasında AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi ölümcül hastalıklarla mücadele için küresel çabalara ara verildiğini belirten DSÖ, salgının yol açtığı sağlık krizinin […]

Covid-19 pandemisi birçok hastalıkla mücadeleyi sekteye uğrattı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada, 2019 ile 2021 yılları arasında COVID-19 salgınına bağlı tüberküloz ölümlerinin arttığını belirterek, tüberküloz ölümlerinin yıllar süren düşüşün tersine döndüğünü kaydetti. Salgın sırasında AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi ölümcül hastalıklarla mücadele için küresel çabalara ara verildiğini belirten DSÖ, salgının yol açtığı sağlık krizinin tüberkülozla mücadelede en büyük etkiye sahip olduğunu belirterek, ülkelerin yükümlülüklerine uymadığını kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü, salgından çıkarılan derslerin Hindistan, Endonezya, Filipinler ve Pakistan gibi ülkeleri ciddi şekilde etkileyen tüberkülozla mücadelede kullanılması çağrısında bulundu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada: "Salgın bize bir şey öğrettiyse, o da dayanışma, kararlılık, yenilikçilik ve araçların adil kullanımı ile ciddi sağlık tehditlerinin üstesinden gelebileceğimizdir" diye ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün yıllık tüberküloz raporunda 2021'de 1,6 milyon, 2020'de 1,5 milyon ve 2019'da 1,4 milyon kişi tüberküloz'dan hayatını kaybettiği söyleniyor. 2005-2019 yılları arasında tüberküloza bağlı ölümler azalmıştı. 2021'de yaklaşık 11 milyon kişiye tüberküloz bulaştı Rapora göre 2021'de yaklaşık 10,6 milyon kişiye tüberküloz bulaştı ve enfeksiyon oranı 2020'ye göre yüzde 4,5 arttı. Raporda ayrıca, tüberkülozun yakın gelecekte dünyanın önde gelen ölüm nedeni olarak Covid-19'un yerini alabileceği konusunda uyardı.

Covid-19 pandemisi birçok hastalıkla mücadeleyi sekteye uğrattı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada, 2019 ile 2021 yılları arasında COVID-19 salgınına bağlı tüberküloz ölümlerinin arttığını belirterek, tüberküloz ölümlerinin yıllar süren düşüşün tersine döndüğünü kaydetti.

Salgın sırasında AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi ölümcül hastalıklarla mücadele için küresel çabalara ara verildiğini belirten DSÖ, salgının yol açtığı sağlık krizinin tüberkülozla mücadelede en büyük etkiye sahip olduğunu belirterek, ülkelerin yükümlülüklerine uymadığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü, salgından çıkarılan derslerin Hindistan, Endonezya, Filipinler ve Pakistan gibi ülkeleri ciddi şekilde etkileyen tüberkülozla mücadelede kullanılması çağrısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada:

“Salgın bize bir şey öğrettiyse, o da dayanışma, kararlılık, yenilikçilik ve araçların adil kullanımı ile ciddi sağlık tehditlerinin üstesinden gelebileceğimizdir” diye ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık tüberküloz raporunda 2021’de 1,6 milyon, 2020’de 1,5 milyon ve 2019’da 1,4 milyon kişi tüberküloz’dan hayatını kaybettiği söyleniyor. 2005-2019 yılları arasında tüberküloza bağlı ölümler azalmıştı.

2021’de yaklaşık 11 milyon kişiye tüberküloz bulaştı.Rapora göre 2021’de yaklaşık 10,6 milyon kişiye tüberküloz bulaştı ve enfeksiyon oranı 2020’ye göre yüzde 4,5 arttı.

Covid-19’un yerini alabilir!

Raporda ayrıca, tüberkülozun yakın gelecekte dünyanın önde gelen ölüm nedeni olarak Covid-19’un yerini alabileceği konusunda uyardı.

Exit mobile version