Çocuklar İçin İşitme Testleri

Yeni doğan bebeklere ve çocuklara, gelişimlerinin erken dönemlerinde herhangi bir sorunu tespit etmek için rutin işitme testleri yapılabilir. Çocukluk döneminde ciddi işitme sorunları nadir olmakla birlikte, erken testler, herhangi bir sorunun mümkün olduğunca erken alınmasını ve yönetilmesini sağlar. Maxtone İşitme Merkezleri’nde çocuğunuza yaptırabileceğiniz testlerle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. İşitme testleri neden önemlidir? Doğumdan hemen sonra […]

cocuklar icin isitme

Yeni doğan bebeklere ve çocuklara, gelişimlerinin erken dönemlerinde herhangi bir sorunu tespit etmek için rutin işitme testleri yapılabilir. Çocukluk döneminde ciddi işitme sorunları nadir olmakla birlikte, erken testler, herhangi bir sorunun mümkün olduğunca erken alınmasını ve yönetilmesini sağlar. Maxtone İşitme Merkezleri’nde çocuğunuza yaptırabileceğiniz testlerle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

İşitme testleri neden önemlidir?

Doğumdan hemen sonra yapılan işitme testleri, önemli işitme kaybı olan bebeklerin çoğunu belirlemeye yardımcı olabilir ve daha sonraki çocuklukta yapılan testler, gözden kaçan veya yavaş yavaş kötüleşen sorunları tespit edebilir. Rutin işitme testleri olmadan, bir işitme sorununun aylarca hatta yıllarca teşhis edilmeme olasılığı vardır. Çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimini, sosyal becerilerini ve eğitimini etkileyebileceğinden, işitme problemlerini mümkün olduğunca erken tespit etmek önemlidir. Herhangi bir sorun erken fark edilir ve buna göre yönetilirse tedavi daha etkilidir. Erken teşhis, sizin ve çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü özel destek hizmetine erişiminizin sağlanmasına da yardımcı olacaktır.

Çocuğumun işitmesi ne zaman kontrol edilecek?

Çocuğunuzun işitmesi şu durumlarda kontrol edilebilir:

Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde – bu yenidoğan işitme taraması olarak bilinir ve genellikle doğumdan sonra hastaneden ayrılmadan önce yapılır. Bu, tüm çocuklar için rutindir. 9 aydan 2,5 yaşına kadar – bebeğinizin sağlık ve gelişim değerlendirmeleri kapsamında size çocuğunuzun işitmesiyle ilgili herhangi bir endişeniz olup olmadığı sorulabilir ve gerekirse işitme testleri ayarlanabilir.

Daha sonraki yaşlarda da Maxtone İşitme Merkezleri’nde Çocuk işitme testi yaptırabilirsiniz.

Herhangi bir endişeniz varsa, çocuğunuzun işitmesi başka bir zamanda da işitme merkezinde kontrol edilebilir. Çocuğunuzun işitmesinden endişe ediyorsanız, KBB hekimi veya işitme cihazı merkezindeki işitme uzmanıyla konuşun.

Yenidoğan İşitme Taraması

Yeni doğan bebekler hızlı ve ağrısız bir test ile olası işitme sorunlarına karşı taranabilir. Testler genelde siz hastaneden ayrılmadan önce yapılır.

Daha büyük bebekler ve çocuklar için işitme testleri

Daha büyük bebeklerde ve küçük çocuklarda işitme sorunlarını kontrol etmek için bir dizi farklı işitme testi kullanılabilir. Bunlar genellikle bir hastanenin odyoloji bölümünde yapılır. Bazı İşitme merkezlerinde de bu tür işitme testleri yapılabilmektedir.

Bazı belli başlı testler şöyle sıralanabilir:

Görsel Pekiştirme Odyometrisi (VRA)

Genellikle yaklaşık 6 aylıktan 2,5 yaşına kadar olan çocuklarda işitmeyi test etmek için kullanılır.

 

Test sırasında, çocuğunuz size sesler sunulurken kucağınıza veya sandalyenize oturacaktır. Bebeğinize, sesi oyuncak veya bilgisayar ekranının aydınlatılması gibi görsel bir ödülle ilişkilendirmesi öğretilecektir. Çocuğunuz sesi ve görsel ödülü ilişkilendirebildiğinde, çocuğunuzun duyabileceği en düşük sesleri belirlemek için sesin seviyesi ve perdesi değiştirilecektir.

1,5 ile 5 yaş arasındaki küçük çocuklara oyun odyometri testi yapılabilir. Test sırasında sesler kulaklıklar veya hoparlörler aracılığıyla çalınacak ve çocuğunuzdan sesi duyduğunda basit bir görev yapması istenecektir. Bu, bir kovaya bir top koymaktan bir bulmacayı tamamlamaya kadar değişebilir.VRA’da olduğu gibi, çocuğunuzun duyabileceği en düşük sesleri belirlemek için sesin şiddeti ve perdesi değiştirilecektir. Bu test bazı işitme merkezlerinde de yapılabilmektedir.

Daha büyük çocuklara saf ses odyometrisi denen bir test yapılabilir. Bu, genellikle bir çocuğun okula başlamadan önce işitmesini taramak için kullanılan ve bazen “tarama testi” olarak anılan testtir. Bir yetişkinin yapabileceği bir işitme testine benzer. Saf ton odyometrisi sırasında, bir aygıt farklı şiddet ve frekanslarda sesler üretir. Sesler kulaklık aracılığıyla çalınır ve çocuğunuzdan duyduğunda bir düğmeye basarak yanıt vermesi istenir. Test cihazı, sesin seviyesini değiştirerek çocuğunuzun duyabileceği en sessiz sesleri belirleyebilir. Bu test işitme merkezlerinde de yapılabilmektedir.

Hoparlör veya kulaklık kullanımına ek olarak, yukarıdaki testlerin çoğu kulağın arkasına yerleştirilen küçük bir titreşim cihazı kullanılarak da yapılabilir. Bu cihaz, baştaki kemikler aracılığıyla sesi doğrudan iç kulağa iletir ve bu, çocuğunuzun işitme sorunları varsa kulağın hangi bölümünün düzgün çalışmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Bu test bazı işitme merkezlerinde de yapılabilmektedir.

Timpanometri, kulak zarının ne kadar esnek olduğunu değerlendirmek için yapılan bir testtir. İyi bir işitme için kulak zarınızın sesin içinden geçmesine izin verecek şekilde esnek olması gerekir. Kulak zarı çok sertse – örneğin arkasında sıvı olduğu için (tutkal kulağı) – sesler içinden geçmek yerine kulak zarından geri döner. Test sırasında çocuğunuzun kulağının girişine yumuşak kauçuk bir tüp yerleştirilecektir. Tüpten hava yavaşça üflenir ve içindeki küçük bir hoparlörden bir ses çalınır. Tüp daha sonra kulaktan geri dönen sesi ölçer. Bu test bazı işitme merkezlerinde de yapılabilmektedir.

Çocuğunuza işitme cihazı araştırıyorsanız kesinlikle maxtone işitme cihazlarına göz atmalısınız: https://bit.ly/MaxtoneİşitmeCihazları

Exit mobile version