Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları

Chia tohumları proteinler, Omega-3 yağ asitleri ve lif içerir. Bu faktörlerin tümü vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aslında, bazı araştırmalar chia tohumlarının sağlığınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri olabileceğini bulmuştur. Chia Tohumunun Faydaları Chia tohumları, ons başına 179 miligram ile kalsiyum bakımından yüksektir. Ayrıca kemik ve kas sağlığını destekleyen bir mineral olan bor içerirler. Bu minerallerin her ikisi de […]

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları

Chia tohumları proteinler, Omega-3 yağ asitleri ve lif içerir. Bu faktörlerin tümü vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aslında, bazı araştırmalar chia tohumlarının sağlığınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri olabileceğini bulmuştur.

Chia Tohumunun Faydaları

Chia tohumları, ons başına 179 miligram ile kalsiyum bakımından yüksektir. Ayrıca kemik ve kas sağlığını destekleyen bir mineral olan bor içerirler. Bu minerallerin her ikisi de vücudun kalsiyum, fosfor ve magnezyum metabolizmasına yardımcı oldukları için osteoporozun önlenmesi için çok önemlidir. Chia tohumları, doğal bir kalsiyum kaynağı için smoothie’lere, yulaf ezmesine ve yoğurda eklenebilir. Alternatif olarak, normal inek sütüyle aynı miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren ancak daha az doymuş yağ içeren zenginleştirilmiş soya sütü de içebilirsiniz.

Kalsiyum kaynağı olarak chia tohumları, kemik yoğunluğunu artıran boron ve kemik kaybını yavaşlatan omega-3 yağ asitleri gibi diğer temel besinleri de içerir. Bu besinler kemik sağlığını korumak için önemlidir ve osteoartrit takviyeleri olarak da popülerdir. Chia tohumları vejetaryenler ve diyetlerinde ek protein ve kalsiyum almak isteyenler için iyi bir seçimdir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, uzun süreli chia tohumlarının alımının, kas tabakasının ve kript ve villusun görünümü dahil olmak üzere ince bağırsağın morfolojisini iyileştirdiğini ortaya koydu. Ayrıca sindirim sistemi ve üriner sistem gibi diğer gastrointestinal organların işlevini de iyileştirdi.

Lif Kaynağı

Chia tohumunun faydaları arasında diyet lifi ihtiyaçlarınızı karşılamanın mükemmel bir yolu da bulunmaktadır. Tek bir porsiyon, önerilen günlük alımın yaklaşık üçte biri olan yaklaşık 10 gram lif içerir. Lif, sindirim sağlığına yardımcı olabilir ve kendinizi tok hissetmenizi sağlayabilir. Ek olarak, yüksek lifli gıdalar kilo vermenize yardımcı olabilir. Salatalara, yoğurda, smoothielere ve çorbalara eklenebilirler.

Araştırmalar, chia tohumlarının katyon radikallerini önemli ölçüde azaltabildiğini ve bu da onların etkili bir antioksidan olduğunu gösteriyor. Ayrıca chia tohumlarının antioksidan kapasitesi keten tohumundan daha yüksektir. Antioksidan aktiviteyi ölçen ORAC değeri, chia tohumlarının fındık ve kuru erik ile karşılaştırılabilir.

İyi bir lif kaynağı olan chia tohumları, omega-3 yağ asitlerinde de yüksektir. Bu besinler kalp hastalığı riskini azaltabilir ve kandaki HDL/LDL kolesterol oranını iyileştirebilir. Bununla birlikte, kardiyovasküler personel sağlık üzerindeki etkilerini doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ek olarak, chia tohumlarının vücuttaki glikoz salınımını azalttığı ve karbonhidratlı bir yemekten sonra kan şekerindeki artışı azalttığı bulunmuştur.

Araştırmalar, chia tohumlarının iyi bir diyet lifi kaynağı olduğunu ve diyabet ve hiperkolesterolemi geliştirme riskini azaltabileceğini doğrulamıştır. Ayrıca, chia tohumlarının omega-3 içeriği onları günlük diyet için mükemmel bir ek yapar.

Chia tohumları, herhangi bir biçimde tüketilebilen besleyici bir atıştırmalıktır. Smoothie’lere, unlu mamullere ve daha fazlasına eklenebilirler. Ayrıca çeşitli personel sağlık yararları vardır ve hazırlanması kolaydır. Bununla birlikte, gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilirler, bu nedenle bu yan etkilerin farkında olmalısınız. Kabızlık ve diğer rahatsız edici yan etkilerden kaçınmak için chia tohumlarını ölçülü yemelisiniz.

Chia tohumları, iştahınızı azaltabilecek ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilecek yüksek miktarda lif içerir. Ayrıca vücudunuzun kas yapmasına yardımcı olan amino asitler içerirler. 140 kiloluk bir yetişkinin her gün yaklaşık 50 gram proteine ​​ihtiyacı varken, 200 kiloluk bir kişinin 70 grama ihtiyacı vardır. Bu, chia tohumları yemenin protein alımınızı tamamlamanın ve kilo vermenin mükemmel bir yolu olabileceği anlamına gelir.

Chia tohumları, kalbinizin ve beyninizin çalışmasına yardımcı olan yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Kardiyovasküler sisteminizi ve bağışıklık sisteminizi destekleyen bu yağ asitlerinin birkaç bitki kaynağından biridir. Araştırmalar, ALA’nın kan kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini ve kalp hastalığını önleyebileceğini gösteriyor.

Chia tohumları mükemmel bir Omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bir porsiyonda, bir tür yağ asidi olan 6.72 gram PUFA içerirler. Bu tip yağ asidi, kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Daha fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, daha yüksek Omega-3 alımı kalp-sağlıklı bir diyet için faydalı olabilir.

Chia tohumlarında bulunan iki temel yağ asidi alfa-linolenik asit (ALA), bir omega-3 ve linoleik asittir (omega 6). Chia ayrıca antioksidan görevi gören kafeik asit ve kersetin adı verilen polifenoller içerir. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar. Quercetin, C vitamini ile birlikte çalışan bir antihistamindir ve alerjik reaksiyonlara yardımcı olur. Beta karoten ve E vitamini de güçlü antioksidanlardır. Birlikte, hastalığın nedeni olan hücresel oksidasyonu önlerler.

Omega-3’ler öncelikle deniz ürünlerinde ve alglerde bulunur, ancak chia tohumları da harika bir omega-3 kaynağıdır. Bu uzun zincirli yağ asitleri, optimal vücut fonksiyonu için gereklidir. Bununla birlikte, balık yağı kadar biyolojik olarak kullanılabilir olmayabilirler. Tam bir gıda diyeti yaklaşımı, omega-3 dengesizliklerinin altında yatan nedeni ele almada daha etkili olabilir.

Kardiyoprotektif özellikler

Chia tohumları, kalp için faydalı olmalarının nedenlerinden biri olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Ayrıca, vücut için de faydalı olan diyet lifi ve protein içerirler. Çeşitli çalışmalar, chia tohumlarının hipoglisemik, hipolipidemik ve kardiyoprotektif özelliklere sahip olabileceğini öne sürdü.

Chia tohumları, yüksek omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) yanı sıra lif, protein ve vitamin içeriği ile bilinen yıllık otsu bir bitkiden elde edilir. Ayrıca chia tohumları yüksek düzeyde antioksidan ve polifenol içerir.

Chia tohumlarının faydaları arasında trigliseritlerin azalması ve faydalı HDL kolesterolün yüksek seviyeleri yer alır. Ayrıca kandaki omega-6 miktarını azaltarak daha düşük o-6:o-3 oranı sağlar. Kalbe olan faydalarına ek olarak, chia tohumları kilo vermeye de yardımcı olabilir. Ayrıca ön araştırmalar chia tohumlarının iştahı da bastırabileceğini gösteriyor ki bu kilo vermek isteyenler için iyi bir haber.

Chia tohumlarında bulunan antioksidan bileşikler, daha düşük diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hatta Alzheimer hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Bu antioksidanlar önemlidir çünkü vücudun serbest radikallerle savaşmasına ve bazı kardiyovasküler bozukluklara karşı koruma sağlamasına yardımcı olurlar.

Kas kütlesi oluşturmak

Kas kütlesi oluşturmak zor bir iş olabilir, ancak Chia Tohumu yardımcı olabilir. Bu küçük tohum, mükemmel bir mineral kaynağıdır ve esansiyel yağ asitleri ile yüklüdür. Aynı zamanda harika bir lif kaynağıdır. Ayrıca bol miktarda protein içerir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Sonuç olarak, yağsız kaslara sahip olmanıza ve midenizdeki yağ miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Bir ons chia tohumu yaklaşık 16 gram protein sağlar. Bu, iki ons tavuk veya etteki proteinle karşılaştırılabilir. Bu, gün boyunca protein alımınızı artırmanın mükemmel bir yoludur. Chia ayrıca az miktarda yağ içerir, ancak tereyağından daha doymamıştır.

Chia tohumlarının hazırlanması kolaydır ve smoothie’lere ve yulaf ezmesine eklenebilir. Ayrıca yumurta sarısına sağlıklı bir alternatif oluştururlar. Chia tohumları da çok yönlüdür ve koyulaştırıcı olarak kullanılabilir. Günde 0,7 onsluk önerilen porsiyon boyutlarını aldığınızdan emin olun.

Kanserle mücadele

Chia Tohumu, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kanser önleyici özelliklere sahiptir. Journal of Prostaglandins, Lökotrienler ve Essential Fatty Asitleri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar chia tohumlarının tümör boyutunu küçülttüğünü ve meme kanseri hücrelerinde metastazı önlediğini buldu. Çalışmanın sonuçları umut vericidir, ancak bu etkilerin insanlarda meydana gelip gelmediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Chia tohumu yağı, güçlü antioksidanlar olan çok miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Bu bileşikler hem enzimlerin hem de enzimatik olmayan antioksidan belirteçlerin aktivitesini arttırır. Bu, kalbi kemoterapi ve diğer tedavilerin neden olduğu oksidatif hasardan korudukları anlamına gelir. Ayrıca chia tohumu yağı, GSH seviyelerini arttırır ve DOX maruziyetinin neden olduğu oksidatif hasarı engeller.

Anti-kanser özelliklerine ek olarak, chia tohumları yüzyıllardır çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Yemek pişirmede, fırınlamada ve cilt bakım ürünü olarak kullanılabilirler. Yağ glütensizdir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Hücreleri DNA hasarından koruyan ve hücrelerin mutasyon sürecini yavaşlatan yüksek düzeyde antioksidanlar içerir.

Chia tohumları üzerinde yapılan araştırmalar, bunların meme ve rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, alfa-linolenik asit ile prostat kanseri riski arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, bu etkilerin, diyet kaynağından bağımsız olarak alfa-linolenik asit ile görüldüğüne dikkat edilmelidir.

Exit mobile version