Çay ve Kahve Tütekitimi Su İhtiyacını Arttırıyor

Yaz aylarında vücudun su ihtiyacı artıyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz “Vücudun su ihtiyacını çay ve kahveyle karşılamak en büyük hatadır. Ayrıca meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, ağır yemeklerden uzak durmak ve sofrada mevsime uygun bir sebze yemeği bulundurmak gerekli” dedi. Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte metabolizmanın ihtiyaçları da değişiyor. Bu süreçte sağlıklı kalmak için beslenme düzenine dikkat […]

cay ve kahve su ihtiyacini arttiriyor

Yaz aylarında vücudun su ihtiyacı artıyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz “Vücudun su ihtiyacını çay ve kahveyle karşılamak en büyük hatadır. Ayrıca meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, ağır yemeklerden uzak durmak ve sofrada mevsime uygun bir sebze yemeği bulundurmak gerekli” dedi. Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte metabolizmanın ihtiyaçları da değişiyor. Bu süreçte sağlıklı kalmak için beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Vücudun Su İhtiyacı

Diyetisyen Gündüz “Kaybedilen sıvının ve elektrolitlerin dengeye gelmesi için kilogram başına yaklaşık 300 ml su ihtiyacı doğuyor. Su tüketimi konusunda yapılan en büyük hata ise, suyun yerine özellikle çay ve kahve gibi başka sıvılar koymak. Çay ve kahve su ihtiyacını karşılamak yerine vücutta su tutulmasına neden olduğu için vücudun sıvı ihtiyacı aslında daha da artıyor” dedi.

Beslenme

Ağır yemekler, hem sindirim problemlerine hem de kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Diyetisyen Gündüz, “Kızartma ve kavurmalar yerine zeytinyağlı serin ve fit alternatifler seçmeye çalışın. Dolabınızda mevsime uygun mutlaka bir sebze yemeğiniz olsun. Sebze yemeklerine ek alternatif soğuk çorbalar ve tahıllı salatalar da seçebileceğiniz hafif lezzetler arasında.

İncir, üzüm, kavun, karpuz derken yazın hem lezzetli hem de glisemik indeksi yüksek meyveler tüm tezgahlarda yerini alıyor. Sağlıklı beslenirken bu meyveleri tüketmek elbette ki yasaklı değil, ancak özellikle diyabet hastalarının meyve seçimlerine ve tükettikleri miktara dikkat etmesinde fayda var. Sağlıklı kişilerin için meyve tüketim miktarının kadınlarda 2, erkeklerde 3 porsiyondur” ifadelerini kullandı.

Gıda zehirlenmeleri

Yaz aylarında artan besin zehirlenmelerine yakalanmamak için çabuk bozulan ve potansiyel riskli besinleri tüketmemek gerekiyor. Kolaylıkla bozulabilecek et, tavuk, balık, yumurta ve süt gibi besinler açıkta bekletilmemelidir. Öte yandan gündüz, asitli içecekler yerine soğutulan bitki çayına maden suyu eklemenin daha doğru olduğunu belirtti.

Exit mobile version