Prof. Dr. Mehmet Horoz, böbrek sağlığı konusunda su ve tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Horoz, 14 Mart’ın böbrek sağlığına dikkat çekmek için Dünya Böbrek Günü olarak kabul edildiğini aktardı. Horoz, böbreklerin vücutta biriken atık maddelerin atılması, asit baz dengesinin sağlanması gibi birçok önemli işlevleri yerine getirdiğini vurgulayarak, böbreğin salgıladığı hormonlarla da tansiyon dengesi, kan yapımı, D vitamini aktifleşmesini sağladığının bilgisini paylaştı.
Böbreği en fazla şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve böbrek taşı gibi hastalıkların olumsuz etkilediğine değinen Prof. Horoz, böbrek rahatsızlığı görülme sıklığı hakkında; “Şu an bizim ülkemizde böbrek yetmezliği nedeniyle gerek nakil yapılan gerek diyaliz yapılan hasta sayısı yaklaşık 80 bin civarında.” diye konuştu.
“Böbrek yetmezliği tespit ettiğimizde ‘bol bol su iç’ demeyeceğiz hastaya“
Horoz, günlük yaşamda su ve tuzun, alınan birçok gıdadan temin edildiğini, kişilerin buna ilave olarak ayrıca su ve tuz almalarının sorunlara neden olabileceğinin altını çizerek şu açıklamayı kaydetti; “Gerek hekimlerimiz gerek insanlarımız, böbrek yetmezliği tespit ettiği zaman ‘böbreklerin susuz kalmış’ ifadesini kullanırlar. Böbreklerin susuz kalması diye bir hastalık yoktur. Böbrek yetmezliği tespit ettiğimizde ‘bol bol su iç’ demeyeceğiz hastaya. Susuz kalmak veya kalmamak ayrı bir şeydir, bol bol su içmek ayrı bir şeydir. Hastalarımız bize geldiklerinde genellikle gördüğümüz sıkıntılardan birisi ödem, nefes darlığı. Bunun sebebi hastaların tuz kısıtlamaması ve doktorların ya da yakınlarının tavsiyesiyle bol bol su içirilmesi.”
Prof. Dr. Mehmet Horoz, sağlıklı bir bireyin günlük sıvı ihtiyacının ortalama 1,5 litre civarında olduğunu ifade ederek; “Ama bizim hastalarımız 1,5 litre sıvı deyince yiyor, içiyor, yanına bir de 1,5 litre suyu koyuyor. Bir de onu içmeye çalışıyor. Onu kastetmiyoruz. Bir insan ne zaman su içer? Susadığı zaman? Ne kadar su içer? Susuzluğu giderecek kadar.” söylemlerinde bulundu.
Bir ekmekte 8 gram tuz olduğuna dikkate çeken Horoz, ödemli bir hastanın günlük 2 gram, normal bir insanın da maksimum 4 gram tuz alması gerektiğini belirtti. (AA)