Bitter Çikolata Mucizesi: Bilinmeyen Birçok Faydası Var

Çikolata pek çoğumuzun severek tükettiği ağızda hoş bir tat bırakan bir besindir. Çocukluk çağından itibaren lezzetli bir tatlıdan daha fazlası olan bitter çikolata, sağlık açısından mucizevi bir etkiye sahip. Çikolatanın tarihine göz attığımızda ise; Güney Amerika’da kakao bitkisini yetiştiren ilk insanlar olan Mayalarla başlamış. Mayalar için çikolata, sıcak suyla hazırlanan ve genellikle tarçın ve biberle […]

Bitter Çikolata Mucizesi: Bilinmeyen Birçok Faydası Var

Çikolata pek çoğumuzun severek tükettiği ağızda hoş bir tat bırakan bir besindir. Çocukluk çağından itibaren lezzetli bir tatlıdan daha fazlası olan bitter çikolata, sağlık açısından mucizevi bir etkiye sahip.

Çikolatanın tarihine göz attığımızda ise; Güney Amerika’da kakao bitkisini yetiştiren ilk insanlar olan Mayalarla başlamış. Mayalar için çikolata, sıcak suyla hazırlanan ve genellikle tarçın ve biberle tatlandırılan kakaolu bir içecekti. “Tanrıların yemeği” olarak adlandırılmış ve Aztekler tarafından İmparator II. Moctezuma’nın masasında sunulmuş. Günümüzde bir çoğumuzun severek tükettiği bir besin olarak hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Bitter çikolata yetişkinler tarafından ağzı tatlandırmak için sıklıkla tüketilir. Çikolata, cacao bitkisinden elde edilir. İngilizce’de “cacao” olarak geçen sözcük, cacao bitkisinin kavrulmamış çekirdeklerini ifade eder. Bitter çikolata, kakao çekirdeği katıları (toplam ağırlığın %80’ine kadar) ve kakao yağı içerir. Kakaonun yoğun, kalıcı aroması ile ağızda erir ve hoş, acı bir tat bırakır. Kalitesi kakao yüzdesiyle doğru orantılıdır.

İşte kalp sağlığından sindirim sistemine, göz sağlığından kilo vermeye kadar birçok alanda faydalı olan bitter çikolatanın sağlığa katkıları…

BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Bitter çikolatanın en önemli faydaları şöyle sıralanabilir;

Güçlü antioksidan içerir: Bitter çikolata organik bileşiklerden flavonoidler, polifenoller ve kateşinlere sahiptir. Bu antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek, hücrelere ve dokulara hasar veren oksidatif stresi önler.

Kalp hastalık riskini azaltır: Bitter çikolatadaki bileşiklerle tansiyon ve kolestrol arasında bağlantı vardır. Kalp hastalıklarının iki ana faktörü de bunlardır. Bitter çikolatadaki flavanoller, vücuttaki nitrik oksit üretimini uyarır. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini, kan akışının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar.

Cilde iyi etkileri vardır: Bitter çikolatanın cilt sağlığı üzerinde oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Özellikle düzenli tüketimi ile birlikte güneş ışınlarının sebep olduğu hasarları iyileştirir. Bu da herkesin hayalini kurduğu güzel ve ışıltılı cilde kavuşmasını sağlar.

Gözler için faydalıdır: Yapılan çalışma ve testlere göre beyne giden kan dolaşımını hızlandıran bitter çikolataların, retinaya da fayda sağlayacağı ve bu durumda göz sağlığına da önemli bir ölçüde etki edeceği biliniyor.

Felç olma riskini azaltır: İsveç’te 2000’den fazla kadın üzerinde yapılan araştırmalarda, bir hafta boyunca en az kırk beş gram bitter çikolata tüketen kadınların daha az felç olma riski taşıdığı belirlendi. Bu kadınlarda felç olma riskinin, en az %20 oranında daha düşük olduğu tespit edildi.

Kilo vermeye yardımcı olur: Çikolata bol miktarda lif içerir, yani doygunluk hissi verir ve böylece kilo almanıza sebep olabilecek diğer yiyecekleri tüketme isteğinizi bastırır.

Ruh sağlığına iyi gelir: Moraliniz bozuk olduğunda, kendinizi kötü hissettiğinizde veya stresli olduğunuzda, çikolata yemenizi tavsiye edilir. Böylece kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

Sindirim sistemine olumlu etkileri vardır: Yapılan çalışmalarda bitter çikolata tüketiminin, Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi yararlı bakteri türlerinin çeşitliliğini ve miktarını arttırdığı ve bağırsak dokularında tümör nekroz faktörü-α reseptör gen ekspresyonunun azalmasına neden olduğu görülmüştür.

BİTTER ÇİKOLATANIN FAZLA TÜKETİMİNDE ORTAYA ÇIKAN ZARARLARI

Bitter çikolata sağlık için faydalı olsa da her besinde olduğu gibi bitter çikolatanın da fazla tüketimi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir . Bu sebeple uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen bitter çikolata miktarı 2 ya da 3 parça olmalıdır. Bunun sebebi bitter çikolatanın içeriğinde bulunan işlenmiş yağ oranıdır. Bu işlenmiş yağ oranı karaciğer sağlığı için olumsuz zemin hazırlar.

150 GRAM BİTTER ÇİKOLATANIN GÜN İÇİNDE VÜCUDA SAĞLADIĞI FAYDALAR

Exit mobile version