İsrailli bilim insanları bilim dünyasında çığır açan gelişme kaydetti. Kök hücre kullanılarak, laboratuvarda 14 günlük insan embriyosu geliştirildi. Uzmanlar, bu embriyonun amacını ise ‘insan yaşamının erken dönemlerini anlamak’ olarak açıkladı.
Sperm ve yumurta kullanılmadan 14 günlük embriyo örneği geliştirildi. Weizmann Enstitüsü tarafından yapılan araştırma Nature dergisinde yayımlandı. Embriyo örneği, laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Bununla birlikte, erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk “tam” embriyo modeli olarak tanımlanıyor. Embriyo modellerinin amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak olduğunu belirten uzmanlar, çalışmayla, organların oluşumunun ilk aşamalarını gözlemlemeyi ve genetik hastalıkların nedenini anlamayı hedefliyor.
Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Profesör Jacob Hanna, “Bu bir kara kutu ve klişe değil, bilgimiz çok sınırlı” ifadesini kullandı. Araştırmacılar, bu embriyo modellerinin hamilelikle sonuçlanmasının etik dışı, yasadışı ve aslında imkansız olacağını vurguluyor. (Kaynak: ntv.com.tr)