Yeni Bir Aşı Geliştirildi: Bilim Dünyası Yeni Corona Virüse Hazır mı?

Bilim insanları, henüz bilinmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip yeni bir aşı geliştirdiğini bildirdi.

Henüz keşfedilmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip yeni bir aşı geliştirildi. Aşı, bağışıklık sistemini birçok farklı tipte corona virüste paylaşılan proteinleri hedef alacak şekilde eğitiyor. Sağladığı koruma onu aynı ailedeki bilinen ve bilinmeyen tüm virüslere karşı etkili kılıyor.

Bilim insanları, henüz bilinmeyen çeşitleri de dahil olmak üzere çok çeşitli corona virüslere karşı koruma potansiyeline sahip bir aşı geliştirdi. Farelerde test edilen deneysel aşı, potansiyel olarak pandemik bir virüs ortaya çıkmadan önce aşıların tasarlandığı ve üretime hazırlandığı “proaktif aşı bilimine” yönelik stratejide bir değişikliğe işaret etmektedir.

Bahse konu aşı, farklı corona virüslerden gelen zararsız proteinlerin küçük nanopartiküllere eklenmesiyle yapılmakta olup, bu proteinler ardından virüslerin istila etmesi halinde vücudun savunma sistemini harekete geçirecek şekilde enjekte ediliyor.

“Pandemi başlamadan aşı üretme hedefimize doğru bir adım ileriye taşıyor”

Aşı, bağışıklık sistemini birçok farklı tipte corona virüste paylaşılan proteinleri hedef alacak şekilde eğitiyor. Bu sebeple sağladığı koruma son derece geniş ve bu da onu aynı ailedeki bilinen ve bilinmeyen tüm virüslere karşı etkili kılıyor. Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisans araştırmacısı Rory Hills pandemi ortaya çıkmadan aşı üretimi sağlamakla ilgili, “Nispeten basit bir aşının, bir dizi farklı virüse karşı yanıt sağlayabildiğini gösterdik. Bu bizi daha pandemi başlamadan aşı üretme hedefimize doğru bir adım ileriye taşıyor” ifadelerini kullandı.

“COVID karşıtı güçlendirici olarak kullanılacak”

Fareler üzerinde yapılan testler, aşının 2003 SARS salgınına yol açan patojen olan “Sars-Cov-1” de dahil olmak üzere, corona virüslere karşı geniş bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu ortaya çıkardı. Söz konusu aşının insanlarda güvenli ve etkili olduğu tespit edilmesi durumunda, seçeneklerden biri de onu diğer coronavirüslere karşı koruma sağlama avantajıyla beraber bir COVID karşıtı güçlendirici olarak kullanmak olabilir. (Kaynak: ntv.com.tr – Esra Topçu)

Exit mobile version