Bilim İnsanlarından Çığır Açan Keşif: Beyin Üzerindeki Etkisi Tersine Çevrildi

Nature Aging dergisinde yayınlanan çalışmada, Avusturalyalı bilim insanlarının, KOVID-19’un beyin üzerindeki erken yaşlanma etkisini tersine çevirdiği kaydedildi. Biyolojik beyin saatini sıfırlama arayışında olan araştırmacılar, çok sayıda terapötik maddeyi taradı ve KOVID-19’un yol açtığı yaşlanan beyin hücrelerini seçici olarak ortadan kaldıran dört ilaç geliştirdi. Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nden (AIBN) Dr. Julio Aguado liderliğindeki Queensland Üniversitesi […]

Bilim İnsanlarından Çığır Açan Keşif: Beyin Üzerindeki Etkisi Tersine Çevrildi

Nature Aging dergisinde yayınlanan çalışmada, Avusturalyalı bilim insanlarının, KOVID-19’un beyin üzerindeki erken yaşlanma etkisini tersine çevirdiği kaydedildi. Biyolojik beyin saatini sıfırlama arayışında olan araştırmacılar, çok sayıda terapötik maddeyi taradı ve KOVID-19’un yol açtığı yaşlanan beyin hücrelerini seçici olarak ortadan kaldıran dört ilaç geliştirdi.

Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nden (AIBN) Dr. Julio Aguado liderliğindeki Queensland Üniversitesi araştırmacıları, çığır açan bir keşifte bulundu.

“KOVID-19 yaşlanmayı hızlandırıyor”

KOVID-19’un ‘zombi’ veya yaşlanan hücreleri artırarak beyinde erken yaşlanmayı hızlandırdığı tespit edildi. Yaşa bağlı doğal olarak biriken bu hücreler, doku iltihabı ve dejenerasyonuyla bağlantılıdır ve potansiyel olarak hafıza kaybı ve beyin sisi gibi bilişsel bozukluklara da yol açabilir. Araştırmacı ekip, çeşitli SARS-COV-2 varyantlarının beyin dokusu üzerindeki etkisini incelemek için insan kök hücrelerinden geliştirilen sentetik beyin organoidlerini kullandı. Biyolojik beyin saatini ‘sıfırlama’ arayışında olan araştırmacılar, bu organoidleri kullanarak çok sayıda terapötik maddeyi taradı.

“Yaşlanan beyin hücrelerini ortadan kaldıran 4 ilaç başarıyla tamamlandı”

Yapılan taramaların sonucunda KOVID-19’un neden olduğu yaşlanan hücreleri seçici olarak ortadan kaldıran dört ilaç başarıyla tanımlandı. Bu ilaçlar; navitoclax, ABT-737, fisetin ve dasatinib artı quercetin (D+Q) kombinasyonu.

“KOVID-19 ile enfekte olmuş bir fare modelinde de olumlu etkiler gösterdi”

Bu ilaçlar sadece beyin organoidlerini gençleştirmekle kalmadı, aynı zamanda KOVID-19 ile enfekte olmuş bir fare modelinde de olumlu etkiler gösterdi. Söz konusu araştırma, KOVID-19 gibi viral enfeksiyonların neden olduğu akut enfeksiyon sonrası sendromların tedavisi için yeni yollar açıyor.

“Diğer beyin hastalıklarına da potansiyel olarak fayda sağlayacak”

Sonuçlar KOVID-19’un ötesine geçerek Alzheimer araştırmalarına ve yaşlanmanın önemli bir faktör olduğu diğer nörodejeneratif hastalıklara da potansiyel olarak fayda sağlayacağı kaydedildi. (Kaynak: ntv.com.tr)

Exit mobile version