Teknolojinin kullanımının artması, kapalı alanlarda fazla kalma, sağlıksız beslenme, hazır gıda tüketiminin artması, hareketsizlik, salgın hastalıklar ve kullanılan ilaçların beyin sisini tetiklediği düşünülmektedir. Gün içerisinde yapmanız gereken işleri sürekli unutuyorsanız, basit matematiksel işlemleri dahi yaparken zorlanıyorsanız, dikkatiniz dağınıksa, yorgunluk ve halsizlik gün içindeki performansınızı azaltıyorsa, uykunuzu aldığınız halde sık sık uyuklama hali içerisine giriyorsanız, kendinizi sisli bir havanın içinde yaşıyormuş gibi hissediyorsanız beyin sisi belirtileri taşıyor olabilirsiniz. Beyin sisi tedavisi olan bir rahatsızlık olduğu için böyle bir şüphe anında tedavi amaçlı doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Beyin Sisinin Belirtileri Nelerdir?
2020 yılının başında tüm dünyayı saran covid-19 salgını ile insanlarda görülen stres, kronik hastalıklar, pandemi süreci ile havasız ortamlarda, evlerde uzun kalma anları ve maske takımı ile alınan oksijenin azlığı beyin sisi rahatsızlığını tetiklemiştir. Yoğun stres altında çalışan insanlarda görülme sıklığı daha da artmaktadır. Beyin sisinin belirtileri şu şekildedir:
- Gün içerisinde çok fazla unutkanlık yaşama.
- Dikkati toplayamama, konsantrasyon azlığı.
- Konuşurken duraksama, cümleleri toparlayamama, kelime bulma güçlüğü çekme.
- Kontrolsüz öfke patlamaları, çabuk sinirlenme.
- Günlük 6-7 saat uyuduğu halde uykusunu alamamış olarak uyanmak, gün içerisinde uyuklamak.
- Teknolojik aletlerle fazla zaman geçirme, sosyal medyada geçen zamanın farkında olmama.
- Mental yorgunluk hissetme, işleri bitirememe, yavaş hareket etme.
- Okuduğu bir metne veya kitaba odaklanamama, okuduğunu anlamama, nerede kaldığını unutma.
- Karar vermekte güçlük yaşama, iki şık arasında kaldığında seçememe.
- Herhangi bir taşıtı kullanırken zorlanma, araba kullanırken istemsiz trafik kurallarını atlama, kontrol kaybı, reflekslerde yavaşlama.
- Alışveriş için çıktığında alacağı şeyleri unutma, markette aradığını bulamama, eşyaları gözünün önünde olmasına rağmen görememe.
- Aynı anda iki işi birden yapamama, odaklanamama.
- İnsanlara tahammülün azalması, çok az konuşma, dinlerken sıkılma.
Sizlerde de bu ve benzeri belirtiler görüldüğü takdirde beyin sisi rahatsızlığından şüphelenebilir, bunun için yardım alabilirsiniz.
Beyin Sisi Nasıl Tedavi Edilir?
Beyin sisi belirtilerinden birden fazlasını kendinizde gözlemliyorsanız ilk yapmanız gereken yaşam kalitenizi gözden geçirmek olacaktır. Hareketsiz bir yaşamınız varsa, düzenli beslenemiyorsanız, yoğun bir iş temposunun içerisindeyseniz artık hayatınızın kontrolünü elinize almanız gerekmektedir. Beyin sisinin sizde oluşturduğu belirtileri en aza indirgemenin yolu aşağıdaki maddeleri hayatınıza geçirmektir.
- İlk etapta beslenmeyi ele almanız gerekmektedir. Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Glüten ve şekeri hayatınızdan çıkarmalı süt ürünlerini bir müddet azaltmalısınız. Taze sebze ve meyveler, sağlıklı yağlar, işlenmemiş proteinler beslenme listenizde öncelikli olmalı.
- Uyku düzeninizi kontrol edin. En geç on birde yatarsanız siz uykudayken melatonin hormonunuz salgılanacak daha dinç ve mutlu kalkacaksınız. Sabahları güneş doğarken kalkmaya özen gösterip, ilk yaptığınız şey güneşe bakmak olmalı. Gözlerinizden vücudunuza güneş ışığı girdiğinde tüm vücudunuz sabah olduğunu algılayacak ve harekete geçecektir. Deliksiz bir uyku için yatmadan bir iki saat önce teknoloji ile aranızdaki bağı kesmelisiniz. Karanlık ve serin bir odada uyumanız da dinç uyanmanıza yardımcı olacaktır.
- Spor vücudunuzu dinç kılacak bir başlangıç olacaktır. Hızlı ve uzun soluklu yürüyüşler, basketbol, voleybol, masa tenisi, yüzme gibi kas oranınızı arttıracak spor dallarına ağırlık vermeniz gerekmektedir. Hayatınızdaki hareketliliği arttırmalısınız. Bu hem yağ yakımı sağlayacak, hem sizi daha enerjik kılacak hem de vücut yorgunluğunuzu önleyecektir.
- Hayatınıza yeni aktiviteler sokun. Daha önce denemediğiniz yeni ilgi alanları için yer açın. Kürek çekme, resim yapma, yeni bir müzik aleti çalma, farklı bir spor alanına başlama, yeni bir dil öğrenme, bulmaca çözme, örgü gibi.
- Bol bol okuyun. Beyin sisi olan kişilerde en çok gözlemlenen konu okudukları metinlere odaklanamamaları ve anlamakta güçlük çekmeleridir. Bu konuda tavsiye edilen okuduğunuz kitapta kopmalar yaşasanız da geriye dönmeden okumaya devam edin. Sesli okumalar yapın. Okuduklarınızı muhakkak başkalarına anlatın. Yeni bir alan bulup kendinize o alanda araştırmalar yapın. Yaptığınız araştırmaların notlarını tutun.
- Vitamin ve mineral eksiklerinizi kontrol ederek uzman denetiminde takviyeler alarak bu eksikleri kapatmalısınız. Özellikle demir, D vitamini ve B12 vitamini eksiklikleri halsizlik ve unutkanlığı tetiklemektedir.
- Vücudunuzda ağır metal kaynaklar varsa bunlardan arınma yoluna gidiniz. Amalgam dolgular, ağız ve çene operasyonları, sigara ve besinlerde bulunan pestisitler en çok maruz kaldığımız ağır metallerdir. Özellikle besinlerle vücudumuza geçen pestisitler için besinleri karbonatlı suda bekleterek güzelce yıkamalıyız.
- Alkol ve sigara tüketimini bırakarak meditasyon ve yogaya başlayabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Danışılmalı?
Yukarıda saymış olduğumuz beyin sisi belirtileri her geçen gün artıyor ve hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, baş etmekte zorlanıyorsanız bir doktora danışmalısınız. Günlük aktivitelerinizi yapmanızı engelleyecek yorgunluklar, halsizlikler, ani öfke patlamaları, kişileri dinlerken anlamama, bir sis bulutunun içinde yaşıyormuş hissi taşıma, gün içinde yapacaklarını unutma gibi belirtilerin sayısı ve yoğunluğu arttığında yardım almanız gerekmektedir.
Beyin Sisi ve Pandemi Arasındaki İlişki
2020 yılının başında başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan covid-19 salgını sonucu başlatılan karantina rutin hayatımızın şeklini değiştirmiştir. İnsanlar uzun zaman dilimlerinde evlere kapandığı için daha az hareket etmeye başlamıştır. Kısıtlı alanlarda uzun süre kalmanın getirdiği bazı olumsuz alışkanlıklar hayatımıza girmiştir. Daha çok televizyon izleme, bilgisayar oyunları, sosyal medyada geçen zamanın artması ve beraberinde gelen hareketsizlik, uyku düzensizliği. Aynı zamanda sebze ve meyveye ulaşım daha zor olduğu için paketli gıdalar, hamur işleri ve şeker kullanımı artmıştır. Sağlıksız beslenme ile de birçok rahatsızlık ortaya çıkmıştır. Karantina sağlıksız beslenmeyi, hareketsizliği, uykusuzluğu beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda maske kullanımı da oksijen alımını azaltmış böylece beyin sisi belirtilerine kapı açılmıştır.