Becayiş kelime anlamı olarak “karşılıklı yer değiştirme” anlamına gelmekte olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 73. maddesinde, “Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” ifadeleriyle tanımlanarak açıklanmıştır.
Devlet Memurları Kanunu’nunda belirtildiğine göre becayiş yalnızca aynı devlet kurumunda çalışan ve aynı sınıfta bulunan kişiler arasında yapılabilir. Bir diğer ifade ile, T.C. Sağlık Bakanlığı personeli ile T.C. Millî Eğitim Bakanlığı personeli yer değiştiremez. Örneğin, yalnızca Sağlık Bakanlığı’nın Mardin’e atadığı bir hemşire ile yine aynı bakanlık tarafından Konya’ya atanmış bir hemşire yer değiştirebilir.
Md 29: karşılıklı yer değiştirme ( 657-4/A-Kadrolu )
“Aynı hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta görev yapan personel, görev yaptığı Bakanlık ve bağlı kuruluş teşkilatı içinde uygun görülmesi hâlinde karşılıklı olarak yer değiştirebilir.”
Becayiş Şartları Nelerdir?
- 657 sayılı kanuna göre yer değiştirmeler yalnızca aynı kurumdaki memurlar arasında yapılır. Örneğin Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan bir personel ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan bir görevlinin yer değiştirmesi mümkün değildir.
- Memurların hem sınıfları hem de unvanları aynı olmak zorundadır. Örnek olarak devlet kurumlarında belirli bir branşta görev yapan doktor ile yine aynı kurumda aynı unvanda görev yapan doktor yer değiştirebilir.
- İşlemin onaylanma süreci kişilerin bireysel isteklerine bağlı değildir. Örneğin İzmir ve Antalya gibi şehirler arası nakil talebinde bulunan iki Adalet Bakanlığı personeli, bağlı bulundukları il ya da ilçe müdürlükleri vasıtasıyla bakanlığa bir dilekçe yazmalı ve başvuru yapmalıdırlar. Bakanlık uygun görürse becayiş onaylanır.
- Aynı kurumda aynı şartlarda görev yapan ve aynı hizmet niteliklerine sahip memurların karşılıklı becayiş istekleri için hizmet yaptıkları bölgelerdeki koşullar araştırılır. Gerekli niteliklerin taşınması halinde mutabakat yapılır.
- Her bakanlık kendi kurumlarına ait Atama ve Nakil Yönetmelik ile ek şartlar koyabilir.
- Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğine göre aynı hizmet bölgesinde görev yapan personel arasında becayiş yapılır. Sağlık Bakanlığında toplam 6 hizmet bölgesi vardır. Dolayısı ile bir personelin talebinin kabul olabilmesinin aynı hizmet bölgesinde olmaktır.
- Bu maddeye göre kadrolu çalışan personel arasında değişim yapılır. Ayrıca branş ve unvan arasında değişiklik yapılır. Yani hemşireler kendi arasında, diş hekimleri kendi arasında ve Genel Cerrahi Uzmanları kendi arasında değişim yapar.
Becayiş dilekçesi nasıl yazılır? Becayiş dilekçesi örneği
Becayiş dilekçesi örneklerine için saglikagi.com sayfamızdaki örnek dilekçeler kategorisinden erişebilirsiniz.