Balıklı Rum Hastanesi Yeniden Hayat Buluyor: Yangında Hasar Gören Tarihi Binanın Restorasyonu Tamamlandı

Yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi İhtiyarhane binasında restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. 1894 yılında Kazlıçeşme Mahallesi’nde inşa edilen bu tarihi yapı, 4 Ağustos 2022’de meydana gelen yangında büyük zarar gördü. Yangının ardından İstanbul Valiliği, Zeytinburnu Belediyesi ve hastane yönetimi iş birliğiyle başlatılan restorasyon çalışmalarında, binanın dış cephesi ve çatı kısmı aslına […]

Balıklı Rum Hastanesi Yeniden Hayat Buluyor: Yangında Hasar Gören Tarihi Binanın Restorasyonu Tamamlandı

Yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi İhtiyarhane binasında restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

1894 yılında Kazlıçeşme Mahallesi’nde inşa edilen bu tarihi yapı, 4 Ağustos 2022’de meydana gelen yangında büyük zarar gördü. Yangının ardından İstanbul Valiliği, Zeytinburnu Belediyesi ve hastane yönetimi iş birliğiyle başlatılan restorasyon çalışmalarında, binanın dış cephesi ve çatı kısmı aslına uygun olarak restore edildi. İç mekandaki çalışmalar ise halen devam ediyor; elektrik tesisatı yüzde 95, seramik kaplama yüzde 70, sıhhi tesisat ise kısmen tamamlanmış durumda. Isıtma tesisatı için de çalışmalar sürüyor.

Türkiye’nin en eski hastanelerinden

Restorasyon çalışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Konstantin Yuvanidis, yapının Türkiye’nin en eski hastanelerinden olduğunu, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden bir sene sonra fermanla kurulduğunu, daha evvel Galata’da, Tekfur Sarayı tarafında olan hastanenin 1753 yılında Zeytinburnu’na taşındığını anlattı.

Hastanenin 1894’te de şu anki yerine taşındığını aktaran Yuvanidis, 2022’de çıkan yangının ardından geriatri servisi ile kronik ruh sağlığı olanların tedavi edildiği İhtiyarhane binasındaki hastaların hastanenin diğer bölümlere sevk edildiğini anımsattı.

Yangından hemen sonra devlet yetkililerinin konuyla ilgilendiğini, yangının ertesi günü de İstanbul Valisi Davut Gül’ün başkanlığında toplantı yapıldığını aktaran Yuvanidis, “Reisimiz (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) her zaman yanımızdaydı. Devlet söz verdiği bütün şeyleri yerine getirdi. Binanın dışı tamamen bitmiş durumda. İçeride daha çok masraflı tadilatlar var.” dedi.

Restorasyonda yangın önleyici malzemeler kullanıldı

İhtiyarhane binasının hastanenin içindeki en eski yapı olduğunu belirten Yuvanidis, yangının ardından çatı başta olmak üzere binanın kullanılamaz duruma geldiğini, bunun için restore edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yuvanidis, yangından bir ay sonra restorasyon çalışmalarının tam teçhizatlı olarak başladığını ifade ederek, “Şubattaki deprem biraz etkiledi. Burada 50 kişi çalışırken, bir günde 10 kişiye düştü. Fakat tamamıyla bitti. Devlet yapması gereken her şeyi yaptı. Şimdi bize kalan masraflar var. Onlar da ekonomik şartlar yüzünden gecikiyor. Maliyetler 3 katına çıktı. O açıdan bekliyoruz. Yavaş yavaş tamamlamaya bakıyoruz.” diye konuştu.

Tarihi bir bina olduğu için restorasyonun alınan izinler çerçevesinde yapıldığını aktaran Yuvanidis, “Çatı kısmı ahşap olması nedeniyle yangında büyük hasar aldı. Restorasyonda alınan önlemler kapsamında ahşap kısmı tamamıyla kalktı, tuğlayla kaplandı. Yangına karşı etkili maddeler kullanıldı.” bilgisini paylaştı. (AA)

Exit mobile version