Ayurveda Nedir?

Ayurveda, Hindistan alt kıtasında tarihsel kökleri olan bir alternatif tıp şeklidir. Teorisi sahte bilimsel olarak kabul edilirken, pratiği yaygındır. Yalnızca Hindistan’da, nüfusun yüzde 80’i Ayurveda uyguladıklarını bildiriyor. Baş ağrısından kızarıklıklara kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir yöntemdir. Ayurveda “Dosha” terimi, eski bir Hint tıp sistemi olan Ayurveda uygulamasının merkezinde yer alır. Sanskritçe’den türemiştir ve “sorunlara neden olan” anlamına gelir. Vücutta […]

ayurveda nedir

Ayurveda, Hindistan alt kıtasında tarihsel kökleri olan bir alternatif tıp şeklidir. Teorisi sahte bilimsel olarak kabul edilirken, pratiği yaygındır. Yalnızca Hindistan’da, nüfusun yüzde 80’i Ayurveda uyguladıklarını bildiriyor. Baş ağrısından kızarıklıklara kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Ayurveda

“Dosha” terimi, eski bir Hint tıp sistemi olan Ayurveda uygulamasının merkezinde yer alır. Sanskritçe’den türemiştir ve “sorunlara neden olan” anlamına gelir. Vücutta ve zihinde bulunan üç madde kategorisini ifade eder.

Ayurveda’da farklı insanlar farklı dosha kombinasyonlarından oluşur. Bu üç unsur arasındaki doğal denge, bireyin zihinsel ve fiziksel özelliklerini belirler. Doğru dengeyi belirleyerek ve koruyarak, bir birey optimal sağlığa ulaşabilir. Vata dosha, geniş, gergin ve hızlı konuşma eğilimindedir. Ayrıca vücuttaki sıvıları ve sinir uyarılarını da etkiler.

Ayurvedha’daki doshaların, vücudun kendini düzenleme yeteneğini etkilediğine inanılır. Farklı dozları dengeleyerek metabolizmamızı daha iyi düzenleyebilir ve kronik hastalıkların belirti ve semptomlarını azaltabiliriz. Bu aynı zamanda kilomuzu ve enerji seviyemizi yönetmemize de yardımcı olabilir. Bitkisel ilaçlara ek olarak, Ayurveda çok çeşitli doğal yiyecekler yemeyi önerir. Bu gıdalardan bazılarının metabolizmayı hızlandırdığı ve genel sağlığı iyileştirdiği bilinmektedir.

Gunalar

Gunalar, bedeni ve zihni yöneten ilkelerdir. Her birinin belirli bir işlevi ve karakteri vardır ve sağlık için gereklidir. Amaç, üçünün de optimal sağlık için dengede çalışmasıdır. Bu üç ilke Ayurveda’nın temelidir.

Ayurveda’da üç guna veya enerji vardır. Bu enerjiler fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızdan sorumludur. Bu üçünden birinde dengesizlik olduğunda hastalığa yol açar. Bir kişinin zihni dengesiz olduğunda, odak eksikliği, belirsiz düşünceler ve hatta depresyon yaşayabilir.

Bu belirtiler tedavi edilmezse daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bir kişinin zihni manas olarak da bilinir ve benzersiz bir nitelik kombinasyonundan oluşur. Bu nitelikler bir kişinin karakterini tanımlar.

Üç farklı guna türü vardır: Rajas, Pitta ve Tamas. Bunların her biri vücudun düzgün çalışması için gereklidir. İyi bir gece uykusu almak, çalışmak ve arzularımızı yerine getirmek için üçünün dengesine ihtiyacımız var. Ayurveda, insanların düzgün çalışması için bu niteliklerin üçüne de ihtiyaç duyduğu öncülüne dayanır. Bu nedenle, yediğimiz diyet ve nasıl düşündüğümüz sağlığımızı etkileyecektir.

Prakriti

Ayurvedha’daki Prakriti, insan anayasasının bilimsel bir kavramıdır. Ayuverda faydalarının etkileşimi anayasanın maddelerine dayanabilmektedir. Doshas – Vata, Pitta ve Kapha olarak bilinen üç dinamik güçten oluşur. Çoğu insan çift dosha olmasına rağmen, üç doshanın hepsinin dengeli bir dengesine sahip olan bazı nadir vakalar vardır. Prakriti’nin temel işlevi, bu doshaların normal dengesini Personel Sağlık korumak ve üç elementin hangi spesifik kombinasyonlarının hastalığa neden olacağını belirlemektir.

Prakriti kavramı modern zamanlarda da çok önemlidir. İnsan vücudunun çeşitli iç ve dış özelliklerinin bir listesidir. Ayurvedik sistemde, her biri kendine özgü ve karmaşık kompozisyona sahip üç ana Prakriti türü vardır.

Prakriti, Ayurveda’da önemli bir kavramdır, çünkü her insanın kendine özgü fiziksel ve zihinsel yapısı vardır. Prakritileri, çeşitli hastalıklara duyarlılıklarını ve farklı türdeki çevresel faktörlere ve ilaçlara nasıl tepki verdiklerini belirler. Prakriti bilgisi, hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olduğu için sağlık hizmetlerinde çok önemlidir.

Tedaviler

Ayurveda tedavileri, hastalık ve stresin önlenmesi ve tedavisine odaklanır. Bütünsel yaklaşımlarında, tedaviler, benzersiz bir tedavi planı geliştirmek için hastanın benzersiz fiziksel yapısını, birincil yaşam gücünü ve duygusal durumunu dikkate alır. Ayurveda tedavilerinin amacı, sağlığı ve uzun ömürlülüğü teşvik etmek için bu üç unsuru dengelemektir. Ayurveda terapileri, tıbbi yağlar, bitkisel karışımlar, müshil ve lavman kullanan masajları içerir.

Tipik bir Ayurveda danışmanlığının bir saat ücreti 105 dolar. Bu konsültasyonda, bir uygulayıcı benzersiz yapınızı belirleyecek ve herhangi bir dengesizliği belirleyecektir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri ve kişisel bakım uygulamaları için önerilerde bulunacaklar. Günlük kişisel bakım rutinleri, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, yoga ve meditasyonun yanı sıra yağlar ve hareket uygulamaları önerebilirler.

Ayurveda uygulayıcıları, bireyin dosha tipini belirlemek için Nabız Değerlendirmesi adı verilen geleneksel bir teknik kullanır. Uygulayıcı kişinin dosha tipini değerlendirdikten sonra bir tedavi önerecektir. Doktor ayrıca bir kişinin dengesini düzeltmeye yardımcı olmak için belirli yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet önerileri önerebilir.

Exit mobile version