Astım Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Astım hastaları, bitki bazlı bir diyetin kendilerini daha iyi hissetmelerine ve saldırılarla daha etkili bir şekilde savaşmalarına yardımcı olduğunu bulmuşlardır. Günlük diyetinize meyve ve sebzeleri dahil etmek hastalık semptomlarınızı iyileştirmek için çok önemlidir. Bitki bazlı bir diyet ayrıca durumla mücadele etmek için size gerekli besinleri sağlar. Bunlara D Vitamini, Süt ve Balık dahildir. Meyve ve […]

cough 3794633 1920

Astım hastaları, bitki bazlı bir diyetin kendilerini daha iyi hissetmelerine ve saldırılarla daha etkili bir şekilde savaşmalarına yardımcı olduğunu bulmuşlardır. Günlük diyetinize meyve ve sebzeleri dahil etmek hastalık semptomlarınızı iyileştirmek için çok önemlidir. Bitki bazlı bir diyet ayrıca durumla mücadele etmek için size gerekli besinleri sağlar. Bunlara D Vitamini, Süt ve Balık dahildir.

Meyve ve Sebzeler

Son zamanlarda yapılan birkaç araştırmaya göre, meyve ve sebzeler astımı olan kişilere yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu çağrışımlar genetik, ırk ve etnik köken tarafından çarpıtılabilir. Ek olarak, çoğu çalışma, ters nedensellik yanlılığına sahip olabilecek kesitsel tasarımları analiz etmiştir. Bu sistematik derlemenin gücü, ilgili literatür için kapsamlı araştırmasında, açık dahil etme kriterlerinde ve çoklu testleri kontrol etmek için meta-analiz kullanımında yatmaktadır.

Yüksek miktarda meyve ve sebze alımı, daha düşük hastalık riski ve gelişmiş astım kontrolü ile bağlantılıdır. Yetişkinlerin her gün iki ila beş porsiyon meyve ve sebze tüketmeleri önerilir. Ek olarak, çalışmalar daha yüksek meyve ve sebze alımını çocuklarda daha düşük alerjik rinit ve hırıltı oranlarıyla ilişkilendirmiştir. Meyve ve sebzelerdeki yüksek antioksidan seviyeleri, gelişmiş akciğer fonksiyonu ve daha az astım atağı ile bağlantılıdır.

Meyve ve sebzeler ile astm arasındaki ilişki çocuklar arasında en güçlüydü. Ancak yetişkinlerde iki grup arasındaki ilişki daha zayıftı. Meyve ve sebze alımı hasta olan kişilere yardımcı olabilir, ancak meyve ve sebzelerin hastalığı önlemede etkili olup olmadığı hala belirsizdir.

Süt

Süt astım için iyidir ve Ulusal Astım Konseyi hastalığa sahip kişilerin süt ürünleri tüketmesini önerir. Süt ve süt ürünleri zengin protein kaynakları ve A ve B12 vitaminleridir. Aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt ürünleri, Avustralya’daki bir yetişkin için önerilen günlük kalsiyum miktarının neredeyse yarısını sağlar. Bununla birlikte, astımı olan kişiler süt ürünlerini tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

Süt ürünleri ve hastalıkla ilgili yaygın bir efsane, solunum yollarında mukus birikmesine neden olmalarıdır. Ancak, bu doğru değil. Süt aslında mukus yapmaz; Solunum mukusunu taklit edebilen tükürüğü kalınlaştırabilir. Bunun nedeni artan mukus üretimi değil, sütün kremsi dokusudur. Astımı olan bazı kişiler, süt alımını azaltmanın semptomlarını azaltmadığını bulurlar. Bunun yerine astım semptomlarının süt ürünlerinden değil solunan maddelerden kaynaklandığını anlamaya yardımcı olur.

Çiğ sütün çocuklarda astımı azaltabileceğini gösteren birkaç çalışma vardır. Avrupa’da 14.000’den fazla çocuğu kapsayan PARSİFAL çalışması, çiğ süt tüketen çocukların astım oranlarının daha düşük olduğunu buldu. Bu çalışma aynı zamanda uteroda çiğ süte maruz kalmayı da açıkladı. Ayrıca sonuçlar, çiftliklerde yaşamayan çocuklarda bile çiğ sütün hastalıkla oranlarının düşmesiyle ilişkili olduğunu gösterdi.

D Vitamini

D vitamininin astıma iyi gelip gelmediği üzerine yapılan araştırmalar, astım alevlenmesi riskini azaltabileceğini buldu. Ek olarak, steroid ilaçların kullanımını azaltabilir. Yakın tarihli bir çalışmada, D vitamini takviyesi hastalı kişilerde astım alevlenme riskini yüzde 24’e kadar azaltmıştır. Araştırmacılar bu etkinin alevlenmelerin şiddetinden bağımsız olduğunu buldular.

Astım yıkıcı bir hastalıktır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üç milyondan fazla insan bundan muzdariptir. Her yıl dünya çapında 400.000 ölüme neden oluyor. Tipik olarak astımdan ölümler, hasta krizi sırasında, hava yolları tıkandığında ve mukusla dolduğunda meydana gelir. Astım atakları zamanında tedavi edilmezse genellikle ölümcüldür. D vitamini takviyeleri hastaların daha personel sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

D vitamini vücutta ve ciltte üretilen steroid türevli bir vitamindir. Aktif bileşenine kolekalsiferol denir. D vitamininin besin kaynakları arasında yumurta sarısı, sığır karaciğeri ve balık karaciğeri yağları bulunur. D vitamini, kalsiyum emilimini, kemik modellemesini ve immünomodülasyonu iyileştirmek dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir. Araştırmalar ayrıca astımda inflamasyona bağlı epitel değişiklikleri üzerinde bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Balık

Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, daha fazla balık yemek astım hastaları için faydalıdır. Avustralya’daki James Cook Üniversitesi ve Avustralya Tropikal Sağlık ve Tıp Enstitüsü’nden araştırmacılar, balık ve deniz ürünleri yemek ile astım gelişme riskinin azalması arasında bir bağlantı buldular. Bunun nedeni, deniz yağlarında bulunan omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin varlığıydı. Araştırmacılar, bu omega-3’ler ne kadar çok tüketilirse hastalı kişilerde astım semptomları riskinin o kadar düşük olduğunu buldular. Balıklara ek olarak, hastalığı olan kişiler de bitki bazlı omega-3 kaynaklarını tüketmelidir.

Daha fazla balık tüketmek bağışıklık sisteminizi de iyileştirebilir. Bu vitamin balık, portakal suyu, havuç ve karaciğerde bulunur. Balık ayrıca enfeksiyonu önlemek için gerekli olan A vitamini açısından da zengindir. Balık ayrıca vücudunuzun virüslerle savaşmasına yardımcı olan C vitamini açısından da zengindir. C vitamini açısından zengin diğer yiyecekler arasında kayısı, lahana, aserola kirazı ve kekik bulunur.

Astım üzerine yapılan araştırmalar, balıkların akciğer fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve iltihapla savaşabileceğini göstermiştir. Günlük balık yiyen çocukların astım semptomları, balık yemeyen çocuklara göre daha düşüktür. Balık ayrıca esas olarak bitkisel yağlarda bulunan n-6 Çoklu Doymamış yağ asitleri (PUFA) içerir.

Kepekli Tahıllar

Araştırmalar, daha fazla balık ve kepekli tahıl yemenin astım için faydalı olduğunu göstermiştir. Aynı çalışmada, yüksek balık ve tam tahıl alımı, daha düşük hastalık ve hırıltı prevalansı ile ilişkiliydi. Bulgular, narenciye ve sebze alımı gibi diğer yaşam tarzı faktörlerine uyum sağlandıktan sonra bile devam etti. Bu çalışma aynı zamanda balık ve tam tahıl alımının çocuklarda astm riskini azalttığını göstermiştir.

Kepekli tahıllar ayrıca iltihap önleyici özelliklere de sahip olabilir. Solunum sistemini oksidatif hasardan koruyan antioksidanlar içerirler. Antioksidanlar, meyve ve sebzelerin yanı sıra tam tahıllı ürünler de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunabilir. Antioksidanlar fitik asit ve fenolik asidi içerir. Ayrıca balık yağları, eikosanoidler için öncü görevi gören omega-3 ve n-6 yağ asitleri içerir.

Çoğu çocuk karbonhidrat yemeyi sevse de astımlı çocuklarda sorunlara neden olabilirler. İşlenmiş karbonhidratlar vücut tarafından kolayca sindirildikleri ve hava yollarında iltihaplanmaya neden olabildikleri için sağlıkları için kötüdür. Bunun yerine, işlenmiş tahıllar yerine kepekli tahıllar yemek daha iyidir.

Keten Tohumu

Keten tohumu astıma iyi gelir çünkü içeriği yüksektir. Omega 3 doymamış yağlar, iltihap önleyici özelliklere sahip bir yağ türüdür. Ayrıca potasyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindirler. Ayrıca, vücudun hastalığı alevlenmelerini tetikleyebilecek virüslere karşı korunmasına yardımcı olan allisin olarak bilinen bir antioksidan içerirler. Ek olarak, keten tohumlarının sakinleştirici etkileri vardır, bu da yoğun semptomları olan hasta için faydalı olabilir.

Keten tohumu en iyi öğütülmüş versiyonlar olarak değil, bütün tohumlar olarak tüketilir. Keten tohumu genellikle tahıllarda, tam tahıllı ekmeklerde ve enerji çubuklarında bulunur. Çorbalar, yulaf ezmesi ve yoğurt gibi diğer yiyeceklere eklenmesi de kolaydır. Ayrıca keten tohumu, öğütülmüş, bütün ve sıvı formlar dahil olmak üzere birçok formda bulunabilir.

Keten tohumu, astım ve alerjisi olan hastalar için faydalı olan Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Ek olarak, hava yollarının etrafındaki kasları gevşeten magnezyum içerirler. Bu, mukus üretimini azaltır ve hava akışını iyileştirir. Keten tohumlarının bu etkileri küçük balıklarda da görülebilir.

Keten tohumlarında bulunan lignanlar östrojene benzer etki gösterir ve belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir. Bazı çalışmalar ergenlik döneminde lignanlara maruz kalmanın meme kanseri riskini azaltabileceğini bulmuştur. Ayrıca keten tohumlarına maruz kalmak meme kanseri hastalarının sağkalımını artırabilir. Keten tohumundaki antioksidanlar ayrıca kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Havuçlar

Havuç yemek astım hastalarının daha kolay nefes almasına yardımcı olabilir. Havuç, solunum sıvılarını ve hücrelerini korumaya yardımcı olan C vitamini ve beta-karoten bakımından yüksektir. Ayrıca salataya harika bir katkı olabilirler. Hazırlandıktan sonra 15 dakika içinde yemeyi unutmayın, böylece C vitamini gıdada kalabilir.

E vitamini, astım için faydalı olan başka bir iltihap önleyicidir. Hücrelerin korunmasına ve yabancı maddelerin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Diğer iltihap önleyici yiyecekler arasında zencefil ve karabuğday bulunur. Ayçiçeği tohumları magnezyum ve potasyum açısından zengindir ve ayrıca bronkodilatasyon için harikadır. Domatesler, akciğerlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bir başka iyi beta-karoten ve likopen kaynağıdır.

Havuç suyu hasta olan kişiler için de faydalıdır. Bir bardak havuç suyu içmek hastaların ataklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. hastalığı olan kişilerde nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma olabilir. Astım ayrıca boğulmaya da yol açabilir çünkü akciğerler şişer ve tıkanır.

Araştırmalar, havuç da dahil olmak üzere daha fazla yapraklı sebze yemenin hastalık üzerinde koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Büyük bir kadın popülasyonu üzerinde yapılan bir araştırma, daha yüksek havuç alımının hastalık riskini önemli ölçüde azalttığını buldu. Araştırmacılar ayrıca, diğer kafa karıştırıcı faktörlere uyum sağladıktan sonra havuç ve hasta arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu buldular.

Exit mobile version