Anksiyete ve Parkinson Arasındaki Bağlantı Nedir?

British Journal of General Practice dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, anksiyetesi olan 50 yaş üstü bireylerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının, anksiyetesi olmayan akranlarına göre iki kat daha fazla olabileceğini söylüyor. Uzmanlar, 2008-2018 yılları arasında ilk anksiyete atağı teşhisi alan 50 yaş ve üzeri 109.435 kişilik bir grubu, anksiyetesi olmayan 987.691 kişilik bir kontrol grubuyla karşılaştırdı. Bunun neticesinde, […]

Anksiyete ve Parkinson Arasındaki Bağlantı Nedir?

British Journal of General Practice dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, anksiyetesi olan 50 yaş üstü bireylerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının, anksiyetesi olmayan akranlarına göre iki kat daha fazla olabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, 2008-2018 yılları arasında ilk anksiyete atağı teşhisi alan 50 yaş ve üzeri 109.435 kişilik bir grubu, anksiyetesi olmayan 987.691 kişilik bir kontrol grubuyla karşılaştırdı. Bunun neticesinde, uzmanlar, çalışmaya katılanlardan anksiyete teşhisi konan 331 hastanın on yıl içinde Parkinson hastalığına yakalandığını ve hastalığa yakalanan ortalama bir hastanın bunu ilk anksiyete teşhisinden 4,9 yıl sonra yaşadığını belirtti.

Araştırmalar gösterdi ki, yaş, yaşam tarzı faktörleri, akıl hastalığı ve diğer faktörler belirlendikten sonra, anksiyetesi olan kişilerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı, anksiyete tanısı olmayanlara göre iki kat daha fazla. Öte yandan, hastalığa yakalananların erkek olma ve daha yüksek sosyoekonomik gruplarda yer alma olasılıkları da daha yüksek çıktı.

Diğer faktörlerin etkisi

Diğer faktörler de Parkinson hastalığına yakalanma ile ilişkilendirildi: Araştırmacılar, depresyon, uyku bozuklukları, yorgunluk, bilişsel bozukluk, düşük tansiyon, titreme, denge bozukluğu veya kabızlık yaşayanların hastalığa yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit etti. Baş dönmesi, omuz ağrısı, idrar ve erektil sorunları olanların Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı daha düşüktü.

Daha fazla araştırma gerekli

UCL Queen Square Nöroloji Enstitüsü’nde klinik sinir bilimleri profesörü ve çalışmanın eş lideri olan Anette Schrag “Anksiyete, Parkinson hastalığının diğer erken göstergeleri kadar iyi araştırılmadı” dedi ve Parkinson hastalığının en erken evrelerinde nasıl daha iyi tedavi edilebileceğini öğrenmek umuduyla, daha fazla araştırmanın anksiyeteye odaklanması gerektiğini ifade etti. (Cumhuriyet)

Exit mobile version