Anksiyete Bozukluğu Nedir? Anksiyete Belirtileri Neler?

Anksiyete Bozukluğu Nedir Anksiyete, bir diğer söylemle kaygı, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Son derece normal olan bu duygu durumu, kontrolden çıkması durumunda bir sağlık sorunu oluşturabilmektedir. Kaygı, endişe ve korkunun normal duygular olmaktan çıkıp bir bozukluk olarak nitelendirilebilmesi için söz konusu duyguların aşırı, orantısız ve kontrol edilemez hale gelmesi ve kişilerin gündelik hayatlarını […]

Anksiyete Bozukluğu Nedir? Anksiyete Belirtileri Neler?

Anksiyete Bozukluğu Nedir

Anksiyete, bir diğer söylemle kaygı, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Son derece normal olan bu duygu durumu, kontrolden çıkması durumunda bir sağlık sorunu oluşturabilmektedir. Kaygı, endişe ve korkunun normal duygular olmaktan çıkıp bir bozukluk olarak nitelendirilebilmesi için söz konusu duyguların aşırı, orantısız ve kontrol edilemez hale gelmesi ve kişilerin gündelik hayatlarını yaşamalarını zorlaştırıyor olması gerekir.

Anksiyete bozukluğu, beyinde ruh hali düzenleyici olarak görev yapan serotonin ve noradrenalin isimli beyin kimyasallarının dengesizliği durumunda ortaya çıkar. Kaygı bozukluğu olarak adlandırılan bu durum, kaygının yöneldiği alanlara göre farklılaşabilmekte ya da hastalarda genel kaygı bozukluğu olarak ortaya çıkabilmektedir.

Anksiyete Belirtileri

Anksiyete Testi:

Anksiyete testi özellikle anksiyete ile ilgili tanı koymakta yardımcı olan bir araçtır. Anksiyete testi ile kişinin anksiyete düzeyi ve durumu ölçülür. Bu durumda testin sonucuna göre hangi oranın anksiyete bozukluğu düzeyinde olduğuna karar verilir ve kişiye tanı konulur.

Anksiyete Krizi

Anksiyete, bilinmeyen bir tehdide verilen dugyusal bir yanıt olabilir. Örneğin, karanlık bir sokakta tek başına yürüdüğünüz zaman biraz huzursuz hissedebilirsiniz, kaslarınız gerilebilir ve kalp atışınız hızlanabilir.Anksiyete ya da kaygı, kötü bir şey olacağından endişelendiğimiz zaman ortaya çıkan nedensiz bir korku ve tedirginlik hali olarak tanımlanabilir.

Bu tür anksiyete bir yabancının size bir şekilde yaklaşması ve size zarar vermesi olasılığı ile ilgilidir. Böyle bir durumda yaşadığınız belirtiler normal hatta faydalıdır. Belirli, gerçek tehlikelerle ilişkilendirilen anksiyete duygusu genellikle bir sorun değildir. Aslında bu tür bir endişe normaldir. ‘Anksiyete krizi’ ya da ‘anksiyete atağı’ ise endişe, korku ve kaygının şiddetli olduğu durumlarda deneyimlenir. Bu konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, uzman psikologlarımızdan yüz yüze destek alabilirsiniz.

Anksiyete Atağı:

Bir anksiyete atağı kişide bunaltıcı derecede meydana gelen stres, kaygı ve korku halini tanımlar. Bu durum özellikle kişiler için yoğun stres halini içeren durumlarda ortaya çıkar. Çoğu insanda bu durum zaman içerisinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.

Kişide anksiyete halinin ortaya çıkmasında; merkezi sinir sisteminde bilginin iletilmesinde görevli seratonin, norepinefrin, dopamin ve gaba gibi çeşitli kimyasal aracıların (nörotransmitter) rol oynadığı düşünülmektedir. Kaygı bozukluğundan muzdarip kişilerde yapılan çeşitli araştırmalarda bu kişilerin beyninin bu bölümünün kaygı kaynağı olabilecek durumlar karşısında aşırı bir aktivasyon haline geçtiği tespit edilmiştir. İnsan beyninin birçok bölümünden bir olan amigdala korku ve endişenin merkezi olarak bilinir.

Anksiyete Atağı Nasıl Geçer?

Ellerinizi buz gibi soğuk suya sokun ve sonra biraz da yüzünüze soğuk su çarpın. Soğuk su ile yapılan hissel stimülasyon anksiyete ile birlikte gelen hoşnutsuz duyguları kırıp yok etmeye yarayabilir. Ayrıca stres hormonu olan kortizol de düşecektir.

Ellerinizi bacaklarınızın yanlarına koyun. Yumruklarınız iyice sıkın, sonra derin bir nefes alıp nefesinizi verirken yumruklarınızı bırakın. Sonra parmaklarınızı iyice gerdirecek şekilde ellerinizi açın ve baştan başlayın. Panik hissiniz azalana kadar bu gevşeme hareketini yapabilirsiniz.

En az üç kez burnunuzdan derin nefes alıp ağzınızdan verin. Sonra da kendinize iyi telkinler vermeye başlayın. ‘Güvendeyim, beni seven insanlar var, iyiyim…’ bunu da üç kez tekrar edin. Yavaş yavaş daha rahatlamış hissedeceksiniz.

Bu size korkutucu geliyor olabilir ama biz varlığına direndikçe anksiyete kendini daha da demirliyor gibi. Bazen ona izin verdiğimizde, gelip geçmesi daha olası.

Sosyal medya ve genel olarak internet, anksiyete ve korkuyu yükselten mecralardır. Çünkü burada alınan yanlış veya gereksiz bilgiler kişiyi olduğundan daha kötü hissettirebilir.

İçinde bulunduğunuz mekandaki farklı renkleri, rakamları, eşyaları sayabilirsiniz. Panik halindeyseniz, ayaklarınızı yere bastıracak çok güzel bir zeka oyunudur.

Anksiyete Tedavisi

Psikolojik terapi ve ilaç ile kaygı bozukluğu tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bunun için ilk yapılması gereken şey ise psikiyatri uzmanına başvurmaktır. Anksiyete belirtilerinin fiziksel hastalıklar yüzünden oluşup oluşmadığını anlamak için çeşitli testler ve incelemeler yapılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçilmektedir.

Psikolojik terapi: Bilişsel davranışçı terapi ve konuşma terapisiyle, olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşünceleri koymayı öğrenmek mümkündür. Bilişsel davranışçı terapi, kişilerde anksiyeteye sebep olan düşüncelerin köküne inmeyi ve sorunun çözümü için farklı davranış alışkanlıkları edindirmeyi sağlamaktadır.

İlaç tedavisi: Çeşitli depresyon ilaçları (anti depresanlar), anksiyete tedavisi için hastalığın semptomlarının giderilmesi için kullanılmaktadır.

Anksiyete tedavisi için bu yöntemlerden biri ya da ikisi bir arada da kullanılabilmektedir. Kişiye hangi tedavinin uygun olduğunu anlamak için doktor ve danışan birlikte karar vermektedir. Herkes için aynı anksiyete tedavisi uygun olmayabilir.

Exit mobile version