Alzheimer Hastalığı Belirtileri, Alzheimer Nedir?

İster size ister sevdiklerinize Alzheimer hastalığı teşhisi konsun, bu personel sağlık hastalığıyla başa çıkmanıza ve semptomlarını yönetmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır. Bu makale tedavi seçeneklerini, erken belirti ve semptomları ve başa çıkma stratejilerini kapsar.   Erken Belirtiler Alzheimer hastalığının erken belirtilerini belirlemek, bu rahatsızlıktan muzdarip olmamanıza yardımcı olabilir. Sevdiklerinizin bu işaretlerden herhangi birini gösterdiğini […]

brain 2546101 1920

İster size ister sevdiklerinize Alzheimer hastalığı teşhisi konsun, bu personel sağlık hastalığıyla başa çıkmanıza ve semptomlarını yönetmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları vardır. Bu makale tedavi seçeneklerini, erken belirti ve semptomları ve başa çıkma stratejilerini kapsar.

 

Erken Belirtiler

Alzheimer hastalığının erken belirtilerini belirlemek, bu rahatsızlıktan muzdarip olmamanıza yardımcı olabilir. Sevdiklerinizin bu işaretlerden herhangi birini gösterdiğini fark ederseniz, profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

Basit görevleri nasıl yapacağınızı unutmak alzheimer’ın bir işareti olabilir. faturalarınızı ve en sevdiğiniz oyunları takip etmekte sorun yaşayabilirsiniz. Adımlarınızı geri almakta da zorlanabilirsiniz. İnsanların günlük aktiviteler sırasında hata yapması alışılmadık bir durum değildir, ancak bu hatalar Alzheimer’ın erken bir belirtisi olabilir.

Hafıza kaybı Alzheimer’ın en belirgin erken belirtisidir.Önemli tarihleri veya ayın tarihlerini unutmak da bir işaret olabilir. Yaşadığınız yeri unutmak da bir işaret olabilir.

Alzheimer’lı kişiler de basit yönergeleri takip etmekte sorun yaşayabilir. Örneğin, en sevdikleri varış noktasına doğru rotayı bulmakta veya bilmedikleri bir tarifi takip etmekte zorlanabilirler. Basit matematik problemlerini çözmede de problemleri olabilir.

Alzheimer’den muzdarip insanlar endişeli veya depresyona girebilir. Ayrıca kafası karışmış veya sinirli olabilirler. Başkalarından da şüphelenebilirler. Başkalarıyla iletişim kurmakta da sorun yaşayabilirler. Bilmediğiniz bir ortamda kolayca korkabilir veya üzülebilirler.

Araba kullanmayı unutmak Alzheimer’ın bir işareti olabilir.Alzheimer’lı kişiler, en sevdikleri yere nasıl gideceklerini hatırlamakta veya bilmedikleri bir yere araba kullanmakta zorlanabilirler. Ayrıca bir çek defterini dengeleyemeyebilir veya doğru yönleri bulamayabilirler.

Alzheimer’lı insanlar da tımar konusunda daha az dikkatli olabilirler. Parayla dürtüsel hale gelebilirler. Ayrıca yasayı ihlal etme olasılıkları daha yüksek olabilir. Son olarak, hafızayı etkileyebilecek tek nörolojik bozukluğun Alzheimer olmadığını not etmek önemlidir.

Semptomlar

Alzheimer hastalığının belirtileri düşünme, davranış ve hafızadaki değişikliklerle karakterizedir. Yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkarlar. Bu değişiklikleri yönetmek zor olabilir. Bununla birlikte, Alzheimer’lı bir aile üyeniz veya arkadaşınız varsa, hastalıkla başa çıkmalarına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz stratejiler vardır.

Alzheimer hastalığının erken belirtileri, küçük hafıza kayıpları, öğrenme güçlükleri ve dil sorunları ile karakterizedir. Ancak hastalık ilerledikçe daha şiddetli semptomlar ortaya çıkacaktır.

Erken evrelerde semptomlar başkaları tarafından fark edilmez. Ama günlük hayata müdahale ediyorlar. Kafa karışıklığına, sinirliliğe, dürtüselliğe ve öfkeye neden olabilirler. Kararınızı da etkileyebilir. Başkalarından şüphelenebilir veya alışılmadık şekillerde hareket edebilirsiniz.

Alzheimer hastalığı ilerledikçe özgüveninizi kaybetmeye başlayabilirsiniz. Nerede yaşadığınızı veya çocuklarınızın sizin gözetiminiz altında olduğunu unutabilirsiniz. Bağırsak kontrolünüzü de kaybedebilirsiniz.

Sevdiklerinizin Alzheimer hastalığı belirtileri yaşadığından şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım almak isteyebilirsiniz. Doktorunuz nedenini belirlemek için basit testler yapabilir. Ayrıca sizi bir uzmana yönlendirebilirler. Bir doktor diğer koşulları ekarte etmek için başka testler kullanacaktır.

Alzheimer ilerledikçe, hastalar karmaşık motor görevlerde artan zorluklar yaşayacaklar. Ayrıca aile üyelerini ve arkadaşlarını tanımakta daha fazla zorluk çekeceklerdir. Giyinme, tuvalet ve diğer temel görevlerde yardıma ihtiyaçları olabilir.

Alzheimer’ın sonraki aşamalarında hastalar konuşma yeteneklerini kaybedebilir. Ayrıca ihtiyaç duydukları kelimeleri bulmakta zorlanabilirler. Halüsinasyonlar da duyabilirler. Halüsinasyonlar gelip gidebilir, ancak zamanla daha da kötüleşeceklerdir.

Sevdiklerinizin davranışlarını izlemek önemlidir. İstekleri kabul etmeli ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmalısınız. Ayrıca, hastanın dinlenmesine izin vermek için uyarıcı bir olay ile diğeri arasında yeterli zamana izin vermelisiniz.

Teşhis

Alzheimer hastalığının doğru teşhisine ulaşmanın en iyi yöntemlerini belirlemek sistematik bir yaklaşım gerektirir. Bu birkaç nedenden dolayı önemlidir. İlk olarak, durumun ve ilerlemesinin daha doğru bir tanımını verir ve tedavilere ve bakıma daha hedefli bir yaklaşıma izin verir. İkincisi, erken tanı, tedavi seçeneklerini iyileştirebilecek klinik çalışmalara katılma fırsatı sunar.

Günümüzde mevcut teşhisler nispeten sınırlıdır. Araştırmacılar, klinik çalışmaların tasarımını geliştirirken yeni teşhisler geliştirmeye ve test etmeye devam ediyor.

MRG gibi yapısal görüntüleme, Alzheimer’daki beyin hacmindeki değişiklikleri tespit edebilir.Bu, felç gibi diğer demans nedenlerini ekarte etmeye yardımcı olabilir ve ayrıca tümörleri veya altta yatan diğer tıbbi durumları tanımlamak için de yararlıdır.

Alzheimer’ın teşhisine yardımcı olmak için kan testleri de kullanılabilir.Bu testler özel bakım merkezlerinde mevcuttur ve erken teşhis olasılığını artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca tedavinin etkinliğini belirlemeye yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, düzenli kliniklerde kan testleri tanı aracı olarak kullanılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bilişsel testler Alzheimer’ı tanımlamaya da yardımcı olabilir, ancak kesin bir tanı değildir. Bu testler bir dizi soru gibi kısa olabilir veya IQ testi gibi daha uzun olabilir. Hastanın yüksek düzeyde eğitimi varsa bu testler daha doğru olabilir.

Alzheimer hastalarının beyninde bulunan amiloid plakların varlığını tahmin etmek için kan testleri de kullanılabilir. Bu plaklar hastalığın karakteristik özelliklerinden biridir. Bununla birlikte, araştırmacılar hala onları tanımlamak için daha iyi bir yöntem üzerinde çalışıyorlar.

PET taramaları da faydalı olabilir, ancak pahalıdır. Bu testler, klinik semptomlar ortaya çıkmadan birkaç yıl önce beyindeki amiloid plaklarını tespit edebilir. Testler ayrıca Alzheimer ile ilişkili beyindeki diğer biyolojik değişiklikleri tespit etmek için geliştirilmektedir.

Tedaviler

Alzheimer hastalığı için çeşitli tedaviler şu anda geliştirilme aşamasındadır. Hastalıktan muzdarip olanların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar ve hatta ilerlemesini yavaşlatabilirler. Terapilerin bazıları hafıza testlerine dayanırken, diğerleri hastalığın nedenini hedeflemeyi amaçlar.

Alzheimer hastalığı için bazı ilaçlar, beyinde hastalıkta rol oynadığı bilinen asetilkolin miktarını arttırmayı amaçlar. Bu ilaçlar sadece bir doktor veya uzman tarafından reçete edilir.

Hastalıkla ilişkili diğer semptomları tedavi etmek için birkaç başka ilaç araştırılmaktadır. Bunlardan bazıları geç dönem klinik çalışmalarda test edilmektedir. Şu anda, bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

Alzheimer ilaçları, hastalığın erken ila orta evrelerinde kullanıldığında en etkili olma eğilimindedir. Ayrıca semptomları kontrol etmeye ve bağımsızlığı uzatmaya yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, birçok ilaç zamanla etkinliğini kaybeder.

En yaygın Alzheimer hastalığı ilaçları şunları içerir:

Asetilkolinesteraz inhibitörleri hafif ila orta şiddette semptomlar için reçete edilir. Bu ilaçlar beyindeki asetilkolin miktarını arttırır ve hafızayı ve diğer semptomları iyileştirir. Ancak bu ilaçlar Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurmaz.

Depresyonu olan hastalar için risperidon adı verilen bir ilaç da reçete edilir. Anksiyete ve ajitasyon dahil olmak üzere hastalığın diğer semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Alzheimer hastalığı için ABvac40 adı verilen bir aşı şu anda incelenmektedir. Beyin hücrelerini korumak ve beta-amiloid plaklara karşı bağışıklık tepkisini tetiklemek için tasarlanmıştır.

Solanezumab adı verilen başka bir ilaç, erken semptomatik Alzheimer hastalarında test edilmektedir. Beta-amiloid proteinlerine bağlanan ve daha sonra proteinlerin toplanmasını önleyen monoklonal bir antikordur.

Başka bir araştırma tedavisine DB105 denir. Beyin hücreleri üzerindeki alfa-2c adrenerjik reseptörlere etki ederek Alzheimer semptomlarını azaltması amaçlanmıştır. Faz 2/3 çalışması halen devam etmektedir. Ancak, sonuçlar 2022’de mevcut olmalıdır.

Başa Çıkma Stratejileri

Alzheimer hastalığı olan birinin günlük aktivitelerini yönetmek göz korkutucu bir görev olabilir. Hastalık hafızayı ve yargıyı ciddi şekilde bozar ve hatta halüsinasyonlara ve öfke patlamalarına neden olabilir. Alzheimer bakımının zorluklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek birçok ipucu ve püf noktası vardır. Gerektiğinde bireysel danışmanlık da almalısınız.

Alzheimer bakımı ile başa çıkmanın en iyi yolu esnek ve sabırlı olmaktır. Bunu yapmak için birkaç iyi ipucu, evi temiz tutmak, duman dedektörlerini şarjlı tutmak ve yangın söndürücünün yakınlarda olduğundan emin olmaktır. Sigarayı denetlemek ve dağınıklığın kontrolden çıkmamasını sağlamak da iyi bir fikirdir.

Mutlaka kötü bir şey olmasa da, Alzheimer hastalığı olan bir hasta dolaşmaya yatkın olabilir. Kazaları önlemeye yardımcı olmak için kapıya sağlam bir kilit taktığınızdan ve evinizdeki sigara içenlerin aktivite seviyelerini izlediğinizden emin olun.

En son tıbbi bilgileri takip etmek de önemlidir. Bu, Alzheimer Derneği tarafından yönetilen Güvenli İade programı aracılığıyla yapılabilir. Program, ad’li kişilerin ulusal bir kaydını sağlar. Ayrıca hastalığın karmaşıklığını ve sevilen birine en iyi nasıl yardım edileceğini açıklar.

Alzheimer bakımının zorluklarıyla başa çıkmanın en iyi yollarından biri yaratıcı başa çıkma stratejileri geliştirmektir. Bu, bir kişinin zihnini okumayı öğrenmeyi ve davranışını anlamayı içerebilir. Hastanın neyi hatırlayamadığını öğrenmek de yararlıdır. Bir kişinin davranışındaki en küçük değişiklikleri tanımayı ve bunlara tepki vermeyi öğrenmek, dahil olan herkes için hayal kırıklığını azaltabilir.

Exit mobile version