Uzmanı Açıkladı: Alerjik Şikayetlerle Başvuran Hasta Sayısı Artıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel, baharın gelişiyle artan polen yoğunluğu ve toz taşınımının etkisiyle alerjinin yol açtığı şikayetlerle başvuran hasta sayısının arttığını belirtti. Ağaç ve bitkilerin baharın gelişiyle birlikte yaydığı polen yoğunluğu, Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla yayınlanan Polen Alerji […]

Uzmanı Açıkladı: Alerjik Şikayetlerle Başvuran Hasta Sayısı Artıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel, baharın gelişiyle artan polen yoğunluğu ve toz taşınımının etkisiyle alerjinin yol açtığı şikayetlerle başvuran hasta sayısının arttığını belirtti.

Ağaç ve bitkilerin baharın gelişiyle birlikte yaydığı polen yoğunluğu, Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla yayınlanan Polen Alerji Bülteni‘ne yansıyor. Polen kaynaklı alerjilere karşı tahmin ve uyarı amaçlı olarak her gün güncellenen bültende alerjik rahatsızlıkları bulunanların polenden etkilenme olasılığı 24-30 Nisan arasında “yüksek” kategoride gösterilmektedir. Söz konusu bültende atmosferde çam, meşe, ısırganotugiller, sinir otu ve buğdaygillerin polenlerinin çok yoğun olduğu kaydedildi.

“Artık daha fazla sayıda alerji hastası görüyoruz”

Doç. Dr. Göksel, özellikle bu dönemde çayır polenlerinin yoğunlaştığını, bu polenlere alerjisi olanların yoğun burun akıntısı, göz yaşarması, uykusuzluk, boğazda bir şey takılma hissi gibi belirtilerle hastaneye başvurduklarını belirtti.

Polen yoğunluğunun haziran sonuna kadar devam edeceğini dile getiren Göksel, yıllık ortalamada günlük 2-3 hasta başvurusu alırken son haftalarda bunun 20’nin üzerine çıktığını ifade etti. Son zamanlarda genç hasta başvurularının sıklaştığını gördüklerini aktaran Doç. Dr. Göksel, şu açıklamayı kaydetti; “Polen alerjisi aslında genetik. Hastalar bunu sadece bahar dönemlerinde, polenler ortaya çıktığında yoğun hissettiği için bize geliyorlar. Aslında hastalık yıl boyu devam ediyor. Son yıllarda artan çevre kirlilikleri, nüfus artışı, yaygın salgınlar dünyadaki tüm canlıları etkilediği gibi polenleri de etkileyerek hastalık yapıcı potansiyellerini arttırdı. Artık daha fazla sayıda alerji hastası görüyoruz. Çok sık kronik öksürük, göz yaşarması, burun akıntısı geliyor.”

“Maskeler özellikle hava kirliliğinin ve polenlerin çok arttığı günlerde işe yarıyor”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel, polen yoğunluğuyla birlikte toz taşınımının da alerjik rahatsızlıkları tetiklediğine vurgu yaparak sözlerini şöyle noktaladı; “İklim değişikliğinin etkisiyle sahra tozu taşınımları çok arttı. Alerjisi olan kişiler dış ortam faktörlerine normal insanlardan daha fazla duyarlı. Toz, sigara dumanı, uygunsuz kokular, hatta güzel kokular bile alerji hastasını rahatsız edebiliyor. Yapılacak üç temel yaklaşım; bir neye alerjiniz var, ona göre korunma önlemleri veriyoruz. İki, düzenli ilaç tedavisi yapıyoruz. Üçüncüsü de hiçbir şeyin işe yaramadığı durumlarda aşı tedavisini uygulayabiliyoruz. Alerjik belirtiler yaşayanların uzmana görünene kadar maske takarak korunmalarını öneriyorum. Maskeler özellikle hava kirliliğinin ve polenlerin çok arttığı günlerde işe yarıyor.” (AA)

Exit mobile version