AKDENİZ ANEMİSİ (TALASEMİ) NEDİR?

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedenleri Nelerdir? Akdeniz anemisi (talasemi), eritrositlerde oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin maddesindeki bozukluktan kaynaklanmaktadır. Hemoglobindeki bozukluk nedeniyle kandaki oksijen taşıma miktarı düşmektedir. Bu da doku ve organların yeterli oksijeni alamamasına neden olmaktadır. Hastalığa neden olan faktör genetiktir. Taleseminin ortaya çıkması için ebeveynlerin ikisinin de taşıyıcı olması gerekmektedir. Anne ve babanın, ikisinin birden taşıyıcı […]

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedenleri Nelerdir?

Akdeniz anemisi (talasemi), eritrositlerde oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin maddesindeki bozukluktan kaynaklanmaktadır. Hemoglobindeki bozukluk nedeniyle kandaki oksijen taşıma miktarı düşmektedir. Bu da doku ve organların yeterli oksijeni alamamasına neden olmaktadır.

Hastalığa neden olan faktör genetiktir. Taleseminin ortaya çıkması için ebeveynlerin ikisinin de taşıyıcı olması gerekmektedir. Anne ve babanın, ikisinin birden taşıyıcı olduğu durumlarda çocukların %25 hasta, %50 taşıyıcı, %25 sağlıklı olma ihtimali bulunmaktadır. Bu noktada ebeveynlerin sağlık taramasından geçmesi oldukça önem taşımaktadır. Eğer iki ebeveynde de taşıyıcılık söz konusu ise gerekli önlemler alınarak, bebeğin sağlıklı doğması sağlanabilmektedir.

Akdeniz Anemisinin Türleri

Talesemi, temelde 4 tür olarak ele alınmaktadır:

 

 

Talesemi tedavi, hastalığın türü ve şiddetine göre değişim gösterebilir. Bu tedaviler, kan nakli, demir şalazyonu, kök hücre nakli şeklindedir.

Exit mobile version