Resmi Gazete’de yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile aile hekimliği uygulamalarında önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. 1 Kasım 2024’ten itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte hekimlere yönelik teşvik ve sözleşme süreleri yeniden düzenlendi.
Sözleşme Sürelerinde Yenilikler
Yapılan düzenleme ile, görev süresi dolan aile hekimlerinin sözleşme uzatma hakkı Bakanlığın belirlediği performans hedeflerine bağlı hale getirildi. Yönetmeliğin 7. maddesine göre, belirlenen hedef puana ulaşamayan doktorların sözleşmeleri uzatılmayacak.
Kronik Hastalık Taramalarında Teşvik Artışı
Yönetmeliğin 5. maddesinde yapılan değişiklikle, doktorlara kronik hastalık taramalarında daha yüksek teşvik ödemesi yapılacak. Hedef nüfusun yüzde 40’ının taranması durumunda doktorlara tavan ücretin yüzde 18,9’u, yüzde 70 veya üzeri tarama yapılması halinde ise tavan ücretin yüzde 37,8’i oranında teşvik ödenecek.
Antibiyotik ve Ağrı Kesici Yazımı Sıkılaştırıldı
Yeni yönetmelik, hastalara gereksiz antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazılmasını azaltmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, daha az ilaç yazan hekimler daha fazla teşvik ödemesi alacak. Bu uygulama, gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.
Muayene Ödeme Sisteminde Değişiklik
Günlük muayene sayısına bağlı teşvik ödemelerinde de düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemeye göre, hedef muayene sayısının yüzde 50’si ile yüzde 100’ü arasında bir performans gösteren doktorlar tavan ücretin yüzde 22,05’i ila yüzde 44,1’i arasında ödeme alırken, hedefin yüzde 100’üne ulaşan doktorlar tavan ücretin yüzde 44,1’i oranında teşvik ödemesi alacak.