Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır

Ağız ve diş sağlığınızı korumanın ilk adımı, günlük tükettiğiniz şekerli içecek ve nişastalı yiyecek miktarını azaltmaktır. Bunun yerine, dişlerinizdeki şekeri ve asitleri yıkamak için bol miktarda florlanmış su için. Bir diğer önemli alışkanlık da dişlerinize temas etmemek için bardak veya bardaktan içmek yerine pipet kullanmaktır. Şekerli içecekleri süt, yoğurt veya suyla da değiştirebilirsiniz. Ayrıca günlük […]

beautiful girl 2003650 1280

Ağız ve diş sağlığınızı korumanın ilk adımı, günlük tükettiğiniz şekerli içecek ve nişastalı yiyecek miktarını azaltmaktır. Bunun yerine, dişlerinizdeki şekeri ve asitleri yıkamak için bol miktarda florlanmış su için. Bir diğer önemli alışkanlık da dişlerinize temas etmemek için bardak veya bardaktan içmek yerine pipet kullanmaktır. Şekerli içecekleri süt, yoğurt veya suyla da değiştirebilirsiniz. Ayrıca günlük olarak dişlerinize nasıl bakacağınızı açıklayan ağız ve diş sağlığı ile ilgili videoları da izleyebilirsiniz.

Nişastalı Yiyeceklerden Kaçınmak

Nişastalı yiyeceklerden kaçınmak, ağız ve diş sağlığının korunması için çok önemlidir. Bu tür yiyecekler dişlerinize yapışır ve diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olur. Bu gıdalardaki şekerler ağızdaki tükürük ile parçalanır, ancak yapışkan kalıntı dişlerinizde kalır. Ek olarak, sert yiyecekler dişlerinizi kırabilir veya kırabilir ve bakterilerin dişlerin iç katmanlarına girmesine izin verebilir.

Nişastalı yiyeceklerden kaçınmanın yanı sıra yediğiniz şeker miktarını da azaltmanız gerekir. Daha düşük şeker alımına sahip olmak, dişlerinizin uzun vadede daha sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Taze meyve yemek de ağız ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Meyveler, dişlerinize zarar verebilecek yiyecek parçacıklarının giderilmesine yardımcı olabilecek liflerle doludur. İşlenmiş, nişastalı yiyecekler yerine tam tahıllı yiyecekler de yemelisiniz. Bu tür yiyecekler dişleriniz için daha iyidir çünkü rafine undan yapılan nişastalı yiyecekler kadar kolay parçalanmazlar. Peynir, dişlerinizi erozyondan korumaya yardımcı olan lipitler açısından zengin bir başka sağlıklı besindir.

Gazlı içecekler ve meyve suları gibi şekerli içecekler dişlerinize zarar verebilir. Çok fazla şeker içermelerine rağmen diş minesine saldıran sitrik ve fosforik asitler de içerirler. Şekerli yiyecekler de çocuklar için kötü bir seçimdir. Meyve suları ve kuru meyveler de şeker bakımından yüksektir ve bu da diş minesini yıpratabilir.

İçme suyunun yanı sıra, çeşitli besin yönünden zengin yiyecekler yemek de ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Çiğ yiyecekler ağız için iyidir çünkü diş etlerine masaj yaparlar ve yemekten sonra artık yiyecek parçacıklarını yıkayan daha fazla tükürük üretirler. Her öğüne vitamin açısından zengin yiyecekleri dahil etmeyi hedefleyin.

Tütün Ürünlerinden Kaçınmak

Tütün ürünlerinden kaçınmak, ağız ve dişlerin genel sağlığı için kritik öneme sahiptir. Sigara içmek, diş boyama ve erozyon dahil olmak üzere çok sayıda ağız ve diş sağlığı sorunuyla ilişkilendirilmiştir. Sigara içenlerin ayrıca dişleri lekeleyebileceğinden soda ve kahve içmekten kaçınmaları gerekir. Bu yiyecekler ayrıca emayeye zarar verebilecek ve boşluklara neden olabilecek asitler içerir.

Tütün ürünleri de ağız kokusuna neden olabilir. Tütün kullanımı da bağışıklık sistemini zayıflatarak ağızdaki bakterilere karşı savaşmayı zorlaştırır. Bu sarı, çürümüş dişlere yol açabilir. Sigara içenler de düzenli olarak diş ipi kullanmaya dikkat etmelidir. Ayrıca düzenli temizlik için bir diş hekimini ziyaret etmelidirler.

Tütün ürünlerinin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri iyi belgelenmiştir. Ağız kanseri, periodontal hastalık, diş çürüğü ve erken diş kaybı ile nedensel ilişkileri vardır. Tütün ürünlerinin kullanılması da bir dizi başka hastalıkla bağlantılıdır. Çalışmalar, ikinci el dumana maruz kalmanın diş çürüğüne, periodontal hastalığa ve diş eti pigmentasyonuna neden olabileceğini göstermiştir. Tütün kullanımı ile bu ağız sağlığı sorunları arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dair net bir kanıt yoktur, ancak araştırmalar sigara içmenin ve pasif tütün dumanının ağız sağlığına zarar verebileceğini ve diş kaybına yol açabileceğini göstermektedir.

Ağız kanserine ek olarak tütün kullanımı diş eti hastalığı riskini artırır. Tütündeki kimyasallar diş ve diş eti çevresindeki iltihabı artırır. Sigara içmek ayrıca kan dolaşımındaki oksijen miktarını azaltır ve bu da diş etlerinin iyileşmesini engeller. Ayrıca tütün kullanımı ağız kanseri riskini artırır. Ağız kanseri gelişen kişilerin yaklaşık yüzde 90’ı tütün ürünleri kullanmıştır. Sigara içenler ve dumansız tütün kullananların hastalığa yakalanma olasılığı sigara içmeyenlere göre 50 kat daha fazladır. Ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilere ek olarak, tütün kullanımı da diş prosedürlerinden sonra daha yavaş iyileşme süresi ile bağlantılıdır. Bunun nedeni, tütün ürünlerindeki nikotin içeriğinin doku için mevcut oksijen miktarını sınırlamasıdır.

Asitli Yiyeceklerden Kaçınmak

Asitli yiyecekler diş erozyonuna neden olabilir ve dişlerinizi korumak için kaçınılması gerekir. Bu yiyecekleri yemeniz gerekiyorsa, daha büyük bir öğünün parçası olarak yemelisiniz. Bu, asitli yiyeceklerin dişlerinizle temasını azaltmaya yardımcı olur ve tükürüğünüz asidi nötralize eder ve yiyecek artıklarını temizler. Ayrıca asitli yiyecekler yedikten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın ve ağzınızı nemlendirmek için bol su içtiğinizden emin olun.

Alkolsüz içecekler özellikle asidiktir. Şekersiz ürünler içseniz bile bu doğrudur. Başlıca suçlular soda ve spor içecekleridir. Bu içecekler karbonatlaşma ve narenciye aromaları nedeniyle asidiktir. Ayrıca asit bakımından sudan daha yüksektirler. Ekşi şekerler de oldukça asidiktir. Birçoğu sitrik asit içerir.

Dişlerinize zarar verebilecek bir diğer yiyecek sirkedir. Bunun tadı lezzetli olsa da minenize zarar verebilecek asit içerir. Bir başka harika alternatif ise pH’ı 6,5 olan kavundur. Karpuz ve muz da iyi seçeneklerdir.

Bazı meyveler yüksek asitlik seviyelerine sahiptir, bu da onları hassas dişleri olanlar için kötü bir seçim haline getirir. Ancak asitli yiyecekler yedikten sonra dişlerinizi yıkadığınızdan emin olmalısınız. Bu özellikle dişlerinize yapışabilen ve sorunlara neden olabilen kuru meyveler için geçerlidir. Asitli yiyecekler ayrıca boşluklara neden olan bakterilerin neden olduğu boşluklara da yol açar. Bunun yerine dişlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için taze meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar seçin.

Dişlerinizi korumanın bir başka harika yolu da şekerden kaçınmaktır. Şeker, ağzınızda plağa neden olan bakterileri beslemesine rağmen, sağlıklı dişler oluşturmaya yardımcı olan besin maddeleri düşüktür. Bu nedenle, şeker ve asit içeriği yüksek gıdalardan kaçınmak çok önemlidir.

 

Florlama

Florlama, ağız ve diş sağlığını geliştirmenin etkili bir yoludur ve ayrıca diş çürümelerini önlemede de etkilidir. Tedavi edilmezse diş çürüğü, diş eti hastalığı ve ağız kanseri gibi ciddi personel sağlık sorunlarına yol açabilir. Şiddetli diş enfeksiyonları vücudun diğer bölgelerine bile yayılarak karmaşık sağlık sorunlarına neden olabilir.

Suya florür eklemek nispeten ucuz ve kolay bir işlemdir. Florlanmış süt, florlanmamış sütle yaklaşık olarak aynıdır ve yıllık florlama programları, çocuk başına iki ila üç dolara mal olur. Bazı ülkelerde florlama zaten zorunludur ve içme suyu kaynaklarında da kullanılmaktadır.

Su florlaması ile ilgili tartışmalara rağmen, diş çürüklerinin önlenmesinde hala oldukça etkilidir. Süreç, diş çürümelerini önlemek ve ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için etkilidir ve birçok insanın yaşamlarını iyileştirmesine yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, tartışma henüz bitmedi ve faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu belirlemek için henüz çok erken. Ek olarak, florlama ile ilgili mevcut çalışmalar yalnızca küçük insan grupları üzerinde yapılmıştır.

Topluluk suyu florlaması, çocuklarda diş çürüğü riskini azaltmak için halka açık su sistemlerine florür ekleme işlemidir. Florlama, düzenli olarak florlanmış su içen çocuklar ve yetişkinler arasında diş çürümesini yüzde 25’e kadar azaltabilir. Aslında bu yöntem diş çürümesini önlemenin en ucuz yoludur. Ayrıca her yaştan insan üzerinde olumlu etkileri vardır.

Ağız ve diş sağlığını sağlamak için florlama, halkın genel sağlığını iyileştirmenin harika bir yoludur. Tıp ve halk sağlığı kuruluşları tarafından yaygın olarak tavsiye edilmektedir. Dişleri sağlıklı tutmak için gerekli olan florürü sağlamanın ucuz ve kolay bir yoludur.

Exit mobile version