Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri iki yıl süreyle eğitimini aldıkları Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nün yeterli değeri görememesinden, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sözleşmeli personel alımlarında verilen kontenjan sayısının düşük olmasından dolayı ihbar hattımıza gönderdikleri yüzlerce mesaj ile seslerini duyurmak istediler. İşte Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerinin haklı isyanı:
“Bizler Ağız ve Diş Sağlığı alanında 2 yıl boyunca hem teorik hem de pratik açıdan eğitimini alarak donanımlı bir şekilde mezun olup ve yaklaşık 25 bin mezunu olan Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleriyiz. Mezun sayımıza her yıl ortalama 4.500-5000 arasında mezun katılmaktadır. Bölümümüzün istihdam şekli kamudaki diş hekimi sayısıyla bağlantılı olarak yapılması gerekmektedir. Mevzuatta 2 diş hekimine 1 ağız ve diş sağlığı teknikeri ibaresi yer almasına rağmen bunun uygulanmaması bizi mağdur etmektedir. Sahada yaptığımız ziyaretler de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri / hastanelerinde personel eksikliğimiz sürekli geçici görevlendirmelerle gelen başka bölüm personelleriyle geçiştirildiğine şahit olduk. Yerimize çalışan hemşire, ebe, diş protez teknikerleri vb. bu işin eğitimini almamış personel çalışmakta olup ağız ve diş sağlığında enfeksiyon riski ortaya koymaktadır.
Toplumumuzun %90 ‘ın da ağız ve diş problemi görülürken tedavi aşamasında işin ehli hem sterilizasyon hem de dezenfeksiyon eğitimi almış ağız ve diş sağlığı teknikerleri yer almalıdır. 01.03.2021 tarihi itibariyle sağlık bakanlığı verilerine göre kamuda 11.594 diş hekimi görev almaktadır. Bu sayıya karşın kamuda görev yapan ağız ve diş sağlığı teknikeri sayısı 2007’dir. Sağlık Bakanlığının 2018-2020 yılları arasında istihdam sağlık personeli sayısı 59.689’dur. Bu sayı içerisinde istihdam edilen Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri sayısı ise 389 olup genel sayıya oranı %0.65 olarak belirlenmiştir.İşin ehli olmayan işkur alımlarında klinik destek elemanı unvanı adı altında ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin yerine istihdam edilen personelin bilgisizliği hem hasta güvenliğini hem de çalışan güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Pandemiden dolayı yaklaşık 1 yıl boyunca kapalı olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerin normalleşme sürecinde açılmasıyla beraber hastaneler ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde yoğunluklar oluşmuştur. Buna istinaden sağlık bakanlığının yapmış olduğu son 20 bin sözleşmeli sağlık personeli atamasında bölümümüze verilen atama sayısı sadece 220 olup genel sayıya oranı %1.1 olarak saptanmıştır. Bölümümüzde son atanan meslektaşımızın 86.87 olarak belirlenmiştir.25 bin mezunu olan Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri mezunları olarak çalışma sahamızda başka bölüm personellerinin değil bizzat işin eğitimini almış bizlerin atamalarının yapılmasını ve yığılmaları azaltacak atama sayısı verilmesini talep ediyoruz. Genel sorunlarımızın göz ardı edilmesini istemiyor ve 2016 yılında sözü verilen Aile Diş Hekimliği projesinin uygulanmasını talep ediyoruz.”