Acil Tıp Teknisyeni Maaş 2022

ATT Nedir? Acil tıp teknisyeni,  tıbbi bir acil durum yaşayan kişilere acil tıbbi hizmetler sağlayan bir kişidir. Genellikle ambulanslarda çalışırlar. Standart bir ekipman setinin kullanımı konusunda eğitilirler. Bir ATT’nin işi, kriz durumlarında insanlara yardım etmek için hayati öneme sahiptir. Bu profesyoneller iyi kişilerarası becerilere sahip olmalı ve öğrenmeye istekli olmalıdır. Tıbbi bir acil durumda, bir acil tıp teknisyeni […]

Acil Tıp Teknisyeni Maaş 2022

ATT Nedir?

Acil tıp teknisyeni,  tıbbi bir acil durum yaşayan kişilere acil tıbbi hizmetler sağlayan bir kişidir. Genellikle ambulanslarda çalışırlar. Standart bir ekipman setinin kullanımı konusunda eğitilirler. Bir ATT’nin işi, kriz durumlarında insanlara yardım etmek için hayati öneme sahiptir. Bu profesyoneller iyi kişilerarası becerilere sahip olmalı ve öğrenmeye istekli olmalıdır.

Tıbbi bir acil durumda, bir acil tıp teknisyeni ilk müdahale edenlerden biridir ve taşıma, değerlendirme ve hayat kurtaran hizmetler sunar. Bu rol, yüksek düzeyde eğitim ve tıbbi prosedürler ve hasta bakımı bilgisi gerektirir. Teknisyen, baskı altında iyi çalışabilmeli ve hastalar ve diğer personel ile etkin bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olmalı ve becerilerini düzenli olarak geliştirmeye istekli olduğunu göstermelidir.

ATT Ne İş Yapar?

ATT Maaşları

Acil Tıp Teknisyeni Maaşları kişinin görev yaptığı bölgeye, eğitim durumuna ve derece kademe durumunda göre değişkenlik göstermektedir. 2022 Temmuz zammından sonra en düşük memur maaşı 9 bin 105 liraya yükselmiştir. 3+1’li bir acil tıp teknisyeni ortalama 10.500 ile 11.500 lira arasında maaş almaktadır.

20 yıl deneyimi olan acil tıp teknisyeni 12.250 TL maaş alabilmektedir. Özel hastanelerde çalışan acil tıp teknisyenleri ise asgari ücret almaktadır. 2022’nin ikinci 6 ayında uygulanacak yeni asgari ücretin, işverene maliyeti 7 bin 603 lira 43 kuruş olarak hesaplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret hesabına ilişkin tabloyu paylaştı. Buna göre, asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanacak.

Asgari ücretin SGK primi (işçi payı yüzde 14) 905 lira 94 kuruş, işsizlik sigortası primi (işçi payı yüzde 1) 64 lira 71 kuruş, SGK primi (işveren payı yüzde 15,5) 1003 lira 1 kuruş, işsizlik sigortası primi (işveren payı yüzde 2) 129 lira 42 kuruş olarak hesaplandı.

İlk ve Acil Yardım Maaşları

İlk ve Acil Yardım, acil durumlara ilk yardımı uygulayarak yanıt veren eğitimli bir profesyoneldir. Ayrıca hastalara tıbbi tavsiye sağlamaktan, tedavileri yönetmekten veya sağlık kuruluşlarına hastaların kabulü için düzenlemeler yapmaktan sorumlu olabilirler. İlk ve acil yardım maaşları ise yeni başlayan 3+1’li bir ilk ve acil yardım teknikeri ortalama 10.500 ile 12.500 lira arasında maaş almaktadır. 10 yıl deneyimi olan bir ilk ve acil yardım teknikeri ise en az 10.780 lira maaş alabilmektedir. Maaşlardaki değişkenlik kişinin görev yaptığı bölge, derece ve kademesine göre değişebilir.

Ambulans Hemşiresi Maaşı

Acil tıp teknisyenleri hastalar için hayat kurtaran bakım sağlar. Ana görevleri, acil durumlarda, genellikle sahada veya bir acil servis kliniğine veya hastaneye giderken hastaları değerlendirmek ve stabilize etmektir. Görev tanımları, hayat kurtaran manevralar gerçekleştirmeyi, hava yolu fonksiyonlarını yönetmeyi, intravenöz sıvıları yönetmeyi ve daha fazlasını içerebilir. Ayrıca yaralı kişileri motorlu araçlardan çıkarmaları gerekebilir.

Acil tıp teknisyenleri, hayat kurtarmaya yardımcı olmanın yanı sıra, hastane personeli ve diğer personel sağlık ile de iletişimi sürdürmelidir. Göreve yeni başlamış bir ambulans hemşiresi/ acil tıp teknisyeni maaşı 10.500 TL ile 11.500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

ATT Çalışma Saatleri

Acil tıp teknisyenleri, hastaları tedavi etmenin yanı sıra kazalara da müdahale eder ve yaralı ve hasta kişileri tıbbi tesislere taşır. Ek olarak, EMS teknisyenleri hem ambulansın hem de hastaların güvenliğini sağlamak için ambulansın ekipmanını, malzemelerini ve sıvılarını inceler ve kullanır. Acil tıp teknisyenlerinin(ATT) haftalık 40 saat zorunlu çalışma saatleri mevcuttur. Bu çalışma saatlerine fazla mesai ve nöbetler dahil değildir. Acil tıp teknisyenleri fazla mesai ve nöbet ücretleri ile gelirlerinde artış olabilmektedir.

Exit mobile version