Türkiye’de bayram tatilleri, bazen Bakanlar Kurulu kararıyla hafta sonuna bağlanır. Bu nedenle bazen 4 gün olan bayram tatili, bazen hafta sonuna bağlanarak 9 gün olabilir. Bu tatilden bağımsız olarak arife günlerinde, yarım gün çalışılır.
Kurban Bayramı Ne Anlama Gelir?
Kurban, Allah’a yaklaşmak için kurban edilen hayvan için kullanılır. Kurban, İslam dininde adanmışlığı temsil eder. Kuran’da, İbrahim peygamberin oğlu İsmail’i ve sahip olduğu her şeyi, Allah için kurban edebilecek olması anlatılır.
İbrahim peygamber, Allah’a tam anlamıyla teslim olmuştur ve Allah’a karşı tam bir şükür ve itaat içindedir. Ondan bağlılığını göstermesi için oğlunu kurban etmesi istenir. İbrahim peygamber, bu uğurda çok sevdiği oğlundan ve sahip olduğu her şeyden vazgeçmeyi kabul eder. Teslimiyetini ve itaatini kanıtladığı anda, ona bir koç gönderilir ve oğlu yerine, koçu kurban etmesi istenir. Kurban Bayramı, böyle bir teslimiyeti ifade eder.
Kurban Bayramı Arife Günü Ne Zaman?
Arife gününde insanlar; duha namazı (kuşluk namazı), teşbih namazı, şükür namazı gibi ibadetler yapabilir. Ayrıca bazı kişiler için arife günü bayram alışverişine çıkmak, vazgeçilmez bir rutindir. Yine Kurban Bayramı için arife günü, kurbanlık alımını son güne bırakan insanların, kurban pazarlarına tabiri caizse hücum ettiği bir gündür.
Arife günü, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Miladi takvime göre arife günü, 8 Temmuz 2022, Cuma günüdür. Arife günü, devlet kurumlarında çalışanlar için yarım gündür. Yarım gün olan arife gününde izin alan çalışanlar, bayram tatillerini; bir gün daha arttırma şansına sahiptir. Bayram ise hafta sonuna denk gelir.
2022 Kurban Bayramı Ne Zaman?
Kurban Bayramı 2022 yılında, 9 Temmuz Cumartesi günü başlar ve 12 Temmuz Salı günü sona erer. Buna göre Kurban Bayramı şu tarihlerde gerçekleşir:
- Arife günü: 8 Temmuz Cuma
- Bayramın 1. günü: 9 Temmuz Cumartesi
- Bayramın 2. günü: 10 Temmuz Pazar
- Bayramın 3. günü: 11 Temmuz Pazartesi
- Bayramın 4. günü: 12 Temmuz Salı
Bayram Tatili Kaç Gün?
2022 yılı resmi Kurban Bayramı tatili; 4,5 gündür. 8 Temmuz Cuma günü yarım gün olarak başlayan tatil, 12 Temmuz Salı günü sona erer. Çalışanlar, 13 Temmuz Çarşamba günü işbaşı yapar.
Henüz Kurban Bayramı tatilinin hafta sonuna bağlanacağına dair bir haber söz konusu değildir. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından böyle bir karar alınırsa tatil, hafta sonuna bağlanabilir. Böyle bir gelişme olması durumunda yeni bayram tatilini, yine bu sayfadan ve Sağlık Ağı tarafından yapılan diğer haberlerden öğrenebilirsiniz.
Kurban Bayramı İkramiyesi Ne Kadar?
Kurban Bayramı ikramiyesi için tek kriter, kişinin SGK’dan bir gelirinin olmasıdır. Kurban Bayramı ikramiyesi, örneğin şu kişilere ödenir:
- Emekliler
- Malulen emekliler
- Dul ve yetim aylığı alanlar
- Ölüm aylığı alanlar
- Sürekli iş görmezlik geliri olanlar
İkramiyenin miktarı, 1.100 TL’dir. Kurban Bayramı ikramiyesi için bu yılki ödeme tarihi, 2022 yılı Temmuz ayı, ilk haftasıdır. SGK’dan geliri olan kişilerin, bayram ikramiyesi almak için ayrıca bir işlem yapması gerekmez. İkramiyeler, ödeme vakti geldiğinde doğrudan kişilerin hesaplarına yatırılır.
Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurban Bayramı, sağlık açısından şu konulara dikkat edilmelidir:
- Sadece gerekli sağlık kontrolleri yapılan hayvan pazarlarından kurban alınmalıdır. Sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçmek, bu hayvanların etlerini tüketmek; büyük sağlık riskleri barındırır ve çok tehlikelidir.
- Kesim esnasında temiz bıçak ve malzemeler kullanılmalıdır. Etlerin koyulacağı kaplar, yıkanmış ve temiz olmalıdır. Kurban kesen kişinin ellerinin de temiz olması gerekir. Aksi halde ete; hava, kurban kesen kişi ya da kullanılan kaplar nedeniyle insan sağlığı için zararlı maddeler bulaşabilir.
- Et, büyük parçalar halinde kesilmeli ve kesim sonrası kapalı ortamda soğutulmalıdır. Soğutulma işlemi, mutlaka yapılmalıdır. Parçalama sonrası, +4 ya da +5 derece sıcaklıkta ideal olarak bir iki gün dinlendirilmeli, daha sonra tüketilmelidir.
- Sakatat ile etler, aynı ortamda bulundurulmamalı ve dinlendirilmemelidir.
- Etler; kesinlikle az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilmemelidir.
- Kavrulmuş ve kızartılmış et tüketimi, sindirimi zorlaştırır. Ayrıca vitamin ve mineral kaybına neden olur.
- İdeal ve sağlıklı olan; etin fırınlanarak, ızgara yapılarak ya da haşlanarak tüketilmesidir.
- Etle birlikte C vitamini yönünden zengin yiyecekler (örneğin, salata) tüketmek etteki demirin, vücut tarafından daha iyi şekilde emilmesini sağlar.
- Günde birden fazla defa et tüketmek, sindirim sistemini olumsuz etkiler. Ayrıca kalp damar sağlığını da etkiler. Bu nedenle günde birden fazla et tüketilmemeli, sindirimi kolaylaştırmak için et tüketimi sonrası günlük en az 2 litre sıvı tüketilmelidir.
- Kedi ve köpeklere, çiğ et ve kistli hayvan iç organı vermek; kist hidaik hastalığına neden olabilir. Bu nedenle kedi ve köpeklere çiğ et ile kistli hayvan iç organı verilmemelidir.
2022 Yılı Dini Günler ve Bayramlar Takvimi
2022 yılı geçmiş dini günler ve bayramlar takvimi:
- Üç ayların başlangıcı: 2 Şubat 2022
- Regaip Kandili: 3 Şubat 2022
- Miraç Kandili: 27 Şubat 2022
- Berat Kandili: 17 Mart 2022
- Ramazan başlangıcı: 2 Nisan 2022
- Kadir Gecesi: 27 Nisan 2022
2022 yılının kalan bölümünde gerçekleşecek olan diğer dini günlerin ve bayramların takvimi:
- Hicri yılbaşı: 30 Temmuz Cumartesi
- Aşure günü: 8 Ağustos Pazartesi
- Mevlid Kandili: 7 Ekim Cuma